Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Един от трима диабетици с хронично бъбречно заболяване

Текст A

Диабетиците да изследват бъбречната си функция поне 1 път годишно.

Сайтът https://диабет.бг/ с нова секция за диабетното бъбречно заболяване.

На 05.07.2021 г., в София се проведе 10-ти модул от академията за журналисти „Часът на диабета“, традиционно организира от АстраЗенека България. Темата бе „Съхрани бъбрека! Съхрани живота!“, а гост-лектори бяха проф. Емил Паскалев, Председател на дружеството на нефролозите в България и д-р Явор Асьов от Клиника по Ендокринология на УМБАЛ "Александровска".

Проф. Емил Паскалев припомни, че функцията на бъбреците е изключително важна - те филтрират ~1500 lкръв в денонощие и така пречистват тялото от ненужни продукти. Когато тази способност падне под определено ниво, говорим за хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Проф. Паскалев алармира, че България е на едно от първите места в Европа по честота на ХБЗ.

Хората с диабет са с повишен риск за развитие на ХБЗ - един от трима диабетици има ХБЗ - подчерта проф. Паскалев. Заболяването се характеризира с прогресивна загуба на бъбречна функция. Ако проблемът не се открие навреме, може да доведе до бъбречна недостатъчност, за която единствено решение е бъбречна трансплантация или хемодиализа. Важно е, обаче, да се знае, че хората с ХБЗ е 6 пъти по-вероятно да загинат от сърдечносъдово заболяване, отколкото да развият бъбречна недостатъчност.

Тъй като пациентите с диабет са една от най-рисковите групи за ХБЗ, за тях е важно да проследяват бъбречната си функция поне 1 път/год. като изследват креатинин и албумин. Още при първите данни за ранна бъбречна увреда трябва да се консултират със своя ендокринолог, допълни проф. Паскалев. „Ранните етапи на ХБЗ могат да бъдат обратими. Ако ХБЗ бъде открито навреме, прогресията му може да бъде забавена.

Д-р Явор Асьов допълни, че балансираното хранене, наред с физическата активност и контрол на рисковите фактори като кръвната захар, кръвното налягане и други, имат основна роля за предпазване от бъбречно заболяване. Той представи хранителен режим, подходящ за хора с диабет и бъбречна увреда. По думите му тези пациенти трябва да се придържат към балансирана диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, фибри, бобови, протеини на растителна основа, ненаситени мазнини и ядки. Важно е да намалят консумацията на преработените меса, рафинирани въглехидрати и подсладени напитки.

Беше представена и новата секция в сайта https://диабет.бг/, специално създадена, за да дава полезна информация на хората с диабет за това как да се грижат за бъбреците си.

„Часът на диабета“ завърши с кулинарна демонстрация на специалния гост - шеф Атанас Балкански, който представи меню, подходящо за хора с диабет и бъбречна увреда.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.