Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Храни, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Текст A

Сърдечно-съдовите заболявания са с най-висок леталитет в световен мащаб, вземайки 17.9 млн. жертви годишно. През годините се е доказала връзката между възпалението и развитието на ССЗ като хипертония, миокарден или мозъчен инфаркт и др. Ново проучване, проведено в Харвард, посочва храната като отключващ фактор за развитието на възпалителни процеси в човешкия организъм, които довеждат до образуване на атеросклеротични плаки и последващи тромбози. При възпаление от тромбоцитите се отделят проинфламаторни медиатори като серотонин и хистамин, които действат пряко върху съдовия пермеабилитет. Това ендотелно увреждане поставя началото на развитие на атеросклеротични плаки. Освен ендотелната дисфункция, другият основен етиологичен фактор за развитието на атеросклероза е дислипидемията. Предишни проучвания сочат за благоприятното действие на определени диети върху нивата на възпаление в организма и хиперхолестеролемията като средиземноморската диета. Публикуваните резултати в Journal of the American College of Cardiology се базират на проведено сред 210 000 пациенти проучване, продължило 32 години. На всеки 4 години участници са попълвали данни за диетичния си режим. При обработка на данните учените изчисляват връзката между храната и възпалителните нива на пациентите спрямо скала, наречена food-based empirical dietary inflammatory pattern (EDIP). Използвайки този емпиричен диетичен индекс се стига до заключение кои храни са с висок риск от развитие на възпаление и ССЗ. “Нашето проучване е сред първите, които свързват диетата, възпалителните процеси и риска от ССЗ”, добавят учените. Те препоръчват приема на храни с висока концентрация на антиоксиданти и фибри като зеленчуци, кафе, чай, вино и пълнозърнести храни.От друга страна е важен сведен до минимум приема на месо, захар, пържена храна и подсладени напитки. “Чрез правилна диета многократно се редуцира риска от кардиоваскуларни инциденти”, заключват учените.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.