Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Кои дейности прочистват кръвта?

Текст A

Кръвта играе основна роля в нашия организъм. Тя участва в транспорта на газове, хранителни вещества и хормони, изнася вредните продукти на обмяна от клетките до черния дроб, белите дробове и бъбреците, където се екскретират от организма. В детокс процеса участват също така кожата, червата, жлъчката и лимфната система. В действителност тялото ни се справя успешно с премахването на токсините, поради което единственото, което трябва да направим е да изградим полезни навици, за да поддържаме организма си здрав.

Ето няколко дейности, които прочистват кръвта и следователно целия ни организъм:

Пиене на вода

Водата е най-надеждното средство за пречистване на кръвта. Тя е нужна за износа на вътреклетъчни токсини извън организма.Освен това чрез нея се осигурява определен обем на кръвоносните съдове, което е от значение за адекватна доставка на хранителни вещества и кислород до всички тъкани и органи. Общоприето е, че 8 чаши вода на ден са достатъчни, но все пак всеки организъм има индивидуални нужди, които се базират на възраст, тегло, активност.

Спортуване

Тренировките повишават потоотделянето, дихателната и сърдечната честота, следователно и изхвърлянето на токсини от организма.

Пълноценно хранене

Премахването на мазни и преработени храни от менюто и добавяне на по-здравословни такива не довежда до бърза детоксикация и пречистване на кръвта. Това е по-скоро начин на живот, който се отплаща с подобрение на цялостното здраве. Ето някои храни, чиято консумация се отразява благоприятно върху функцията на черния дроб и бъбреците: Чесън, Маслини, Чай от лайка, Цитрусови плодове, Цикория, Нар, Боровинки, Броколи, Джинджифил, Кафе, Куркума, Соя.

Поддържане на здравето на черния дроб

За превенция от заболявания на черния дроб, който е основен детоксикиращ орган на човешкото тяло, е нужно да се следват няколко правила:

  • Ограничаването на приема на алкохол. Големите количества алкохол водят до разрушаване на хепатоцитите.
  • Поддържане на здравословно тегло. Обезитетът довежда до чернодробна стеатоза.
  • Ваксинация против хепатит А и Б.
  • Избягване употребата на ненужни лекарствени средства.

Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.