Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Съвети за превенция на рака на простатата

Текст A

Ракът на простатата е вторият по честота карцином сред мъжете след рака на белия дроб. Около 1 на всеки 9 мъже е диагностициран със заболяването през своя живот. Рискът от развитието на малигнения процес се повишава с възрастта. Близо 60% от всички случаи на рак на простатата са сред мъже над 65год. Не съществува абсолютна превенция, но научни доказателства сочат, че спазването на определена диета играе ключова роля за редуциране на риска. Първо, консумирането на повече домати, диня и други червени плодове, които съдържат мощния антиоксидант - пигментът ликопен, придаващ наситения им цвят, доказано понижава риска от развитие на различни видове рак. Второ, наблягането на храна, съдържаща изофлавони като тофу, соя, нахут, фъстъци, има редица ползи: действа като антиоксидант и се намира в голямо количество в соевите продукти, които набират все по-голяма популярност. Кафето е другият важен продукт, който предотвратява развитието на малигнени процеси. Установено е, че съставката му кафестол атакува чуждите за организма клетки. Все пак консумацията му трябва да не надвишава 1-2 чаши дневно, поради риск от тахикардии. Доказана е и връзката между повишената консумация на животински мазнини и риска от развитие на рак на простатата. Смята се, че пресготвеното месо съдържа канцерогени. Не на последно място тютюнопушенето играе съществена роля в развитието на този и всеки друг вид малигнен процес. Проучвания посочват ползите от храните, богати на омега-3 МК и фолиати като риба, авокадо и др., честото спортуване и редовните профилактични прегледи като достатъчна превенция сред застаряващото население от мъжки пол.

 


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.