7-месечно дете с кървава диария

3767
0
Сподели:
ГОДИНА: 2022 / БРОЙ: 8

Анамнеза
7-месечно дете е преведено в спешно детско отделение поради диария с примеси от кръв и слуз, датираща по данни на майката от два дни. Майка му съобщава още за безпричинен плач, зачестил през последните няколко дни, както и новопоявило се повръщане с примеси от жлъчни киселини. Без история за гастроентерит, пътуване или хематологични заболявания. През неонаталния период детето е страдало от неонатален менингит и епилепсия, лекувана с валпроат. Баща му има захарен диабет тип 1.

Физикален статус
Детето е с 37.9˚С температура, пулс – 186 уд/мин, артериално налягане – 80/44 mmHg, време за капилярен рефил – 4 сек. Трудно за преглед поради непрестанен плач, в покой при палпация на корем се напипва маса. Анусът е без промяна.

 

Въпрос:

Базирайки се на анамнезата и статуса на пациента, коя е най-възможната диагноза?

А. Гастроентерит
Б. Анална фисура
В. Инвагинация
Г. IBS
Д. Алергия към краве мляко

 

Отговор:

Верен отговор: В. Инвагинация

Инвагинацията е сериозно състояние, при което част от червото се плъзга в съседна част на червото. Това телескопично действие често блокира преминаването на храна или течност. Инвагинацията също така прекъсва кръвоснабдяването на частта от червата, която е засегната. Това може да доведе до разкъсване на червата (перфорация), инфекция и исхемия на чревната тъкан. Инвагинацията е най-честата причина за чревна непроходимост при деца на възраст под 3 години. Причината е неизвестна. Първият признак на инвагинация при иначе здраво бебе може да бъде внезапен, силен плач, причинен от коремна болка. Болката при инвагинация се появява и изчезва обикновено на всеки 15 до 20 минути в началото. Тези болезнени епизоди продължават по-дълго и се случват по-често с течение на времето.

Гастроентеритът, наричан стомашен грип, е често срещано заболяване, което причинява гадене, повръщане, диария и коремни спазми. Обикновено трае няколко дни и не е сериозно. Задължително е болните деца да приемат много течности, за да се избегне рискът от дехидратация. Ротавирусът е най-често срещаният вирус, причиняващ гастроентерит при деца.Почти всяко дете боледува от вируса преди да навърши 5 години. Аденовирусите са друга често срещана група вируси, които причиняват гастроентерит при деца. Аденовирусната и ротавирусната инфекция са по-чести при кърмачета и по-малки деца, отколкото при тийнейджъри. Изгражда се имунитет.

Аналната фисура е малко разкъсване на лигавицата, която покрива ануса. Анална фисура може да възникне при отделяне на твърди или големи изпражнения по време на движение на червата. Аналните фисури обикновено причиняват болка и кървене при изхождане. Аналните фисури са много чести при малки бебета, но могат да засегнат хора на всяка възраст. Повечето анални фисури се подобряват с прости лечения, като повишен прием на фибри или седящи бани.

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е група от симптоми, които се появяват заедно и включват повтаряща се болка в корема и промени в движенията на червата, придружени с диария, запек или и двете. При IBS детето има тези симптоми без никакви видими признаци на увреждане или заболяване в храносмилателния тракт. Етиологията остава неизвестна. Лечението е с правилна диета, пробиотици и лекарства. Симптомите на болестта включват коремна болка, често хронична; гадене и повръщане; загуба на апетит; метеоризъм; слуз в изпражненията и др.

Алергията към краве мляко, или по-конкретно към протеини от краве мляко, е една от най-честите хранителни алергии в детска възраст. Смята се, че засяга около 7% от бебетата под 1 година, въпреки че повечето деца я израстват до 5-годишна възраст. Алергията се проявява при първо въвеждане на краве мляко в диетата на бебето или във формула. Много рядко засяга кърмени бебета. Клиничните симптоми на този вид хранителна алергия са кожни реакции като екзема с наличен едем, болки в корема, гадене, повръщане, диария, запушен нос.

Сподели: