СЕДЕМТЕ най-чести детски заболявания

Сподели:
ГОДИНА: 2023 / БРОЙ: 2

Ако заболяванията на дихателната система са най-честите в детска възраст, то инфекциите на дихателните пътища и особено ГДП са най-честите заболявания на дихателната система, за които се търси медицинска помощ. В първите години от живота на детето анатомо-физиологичните особености на дихателната система и несъвършената обща и местна защита на организма обуславят по-тежкото протичане на иначе банални заболявания.

 

1. Ринит, фарингит, ринофарингит

Това са най-честите форми на засягане на ГДП при ОРИ. Обичайно протичат като катарален тип възпаление и ги наричат „простудни катари“. Простудата е само предразполагащ фактор. Нейното неблагоприятно влияние намалява при закалени деца. Вирусите играят водеща роля като причинители на ОРИ, това са риновируси, аденовируси, RS вирус, ентеровируси като ECHO и коксаки и др. Естественото и правилно хранене, правилното лечение, избягване на екологичните замърсители имат положителен профилактичен ефект. Ринофарингитът без лечение оздравява за 6-7 дни. Усложненията са отит, синузит, пневмония. Изключително важна е хидратацията.

 

2. Бронхит

Заболяването е резултат на десцендиране на инфекцията от ГДП. Причинява се от вируси, по-рядко от бактерии. Острият бронхит е най-честата форма на бронхит. Кашлицата е първоначално суха, впоследствие става влажна със слузно-гнойна експекторация. Температурата рядко се повишава. Кърмачетата често повръщат храчките, които поглъщат. Усложненията на бронхита са пневмония, а при деца до 2 години – бронхиолит.

 

3. Бронхиолит

Това е инфекциозно възпаление на най-малките бронхи и терминални бронхиоли, водещо до обструкцията им. Най-често се среща във възрастта от 2 до 8 месеца. В повече от 50% причинителят е респираторно синцитиалният вирус. С най-голяма честота е през зимно-пролетните месеци. Обструкцията води до ателектази и емфизем, което е предпоставка за дихателна недостатъчност и съответно значително утежняване на състоянието. Бебетата са неспокойни, възбудени, с нарушен сън, постепенно се повишава температурата, появява се тахипнея, тираж, цианоза, гърчове. Лечението е в детско интензивно звено.

 

4. Остри инфекциозни диарии

Предизвикват се главно от вируси и бактерии, по-рядко от микотични и паразитни агенти. Вирусните диарии са чести през зимно-пролетните месеци и се наблюдават при кърмачета и в ранна детска възраст. Около половината са причинени от ротавируси, а останалите от адено-, астро-, ентеровируси. Колиентеритът е с етиологичен агент Е. coli. Той е най-честият бактерий, причиняващ диария. Предизвиква вътреболнични инфекции.

 

5. Фебрилни гърчове

Фебрилни гърчове се наблюдават в 3-5% от децата до 6-годишна възраст по време на остро инфекциозно заболяване с фебрилитет. Температура над 38°С може да причини такъв гърч. Незрелият мозък има нисък праг на гърчова готовност. В 90% от случаите се касае за вирусни инфекции на ГДП. Възможна е фамилна предизпо­зиция. Фебрилният гърч е най-често краткотраен генерализиран тонично-клоничен гърч без друга неврологична симптоматика. Фебрилният гърч, появил се преди 1-годишна възраст има 50% шанс да се повтори.

 

6. Варицела

Варицелата или още лещенка е ОИЗ, протичащо с температура, интоксикация и псевдополиморфен обрив. Причинява се от варицела-зостер вирус. Варицелата е едно от най-лесно предаваните инфекции, особено в ранните стадии на ерупция. Протича по-тежко при възрастни. 90% от случаите възникват в деца по-млади от 13 години. Обривът задължително обхваща окосмената част на главата и започва оттам. Усложнение на варицелата е церебелитът.

 

7. Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е хронично-рецидивираща, сърбяща дерматоза, възникваща в ранна детска възраст при лица с фамилна обремененост, която протича в зависимост от възрастта. Заболяването е с ранно начало до 5-годишна възраст в 90% от случаите, налице е фамилна обремененост, от ексудативно начало към лихенификация, лесна раздразнимост на кожата от външни фактори. Според възрастовите морфологични особености се дели на три периода: кърмачета и деца до 3 год. (обрив по лицето и крайниците), деца от 3 год. до пубертета (локализация на обривите по гънките на тялото) и възрастни.

 

 

Сподели: