Човешкото тяло представлява великолепно смазана машина. Анатомията му е резултат от хилядолетната адаптация към променящите се условия на Земята, което е превърнало хората в една от най-сложните форми на живот. Прогресът в медицината през последните векове ни е позволил да изследваме природата на човешките организми в детайли, ние никога не спираме да откриваме нови компоненти и процеси, случващи се в нашите тела. Голяма част от тях не са били познати досега. От експлозиви до космическите съставки, тук ще ви бъдат представени едни от най-странните, впечатляващи и до голяма степен неизвестни неща, които тялото ви притежава.
1. Алкохол
Алкохолните напитки са сред най-консумираните напитки в света. В момента около 36 билиона литра алкохол се консумират в света годишно – достатъчно да запълнят повече от 14 000 олимпийски басейна. От това става ясно, че алкохолът и човешките същества са тясно свързани.
Толкова свързани, че човешкото тяло е способно да произвежда собствен алкохол през цялото време. Етанолът е естествено срещащ се в природата вид алкохол, произвеждан при ферментацията на органични материали, и представлява алкохолната съставка в различни видове алкохолни напитки. Бактериалната флора на гастроинтестиналния тракт е способна да произвежда ендогенен алкохол чрез ферментацията на въглехидратите от храната. Този процес генерира малки количества етанол, които впоследствие се появяват в кръвта. Според множество проучвания здравият трезвен човек има общо до около 0.8 mg ендогенен алкохол на литър кръв. Метанолът, друг вид алкохол, също бил открит в кръвта, с концентрации от 0.6 mg/l кръв. За щастие, тези стойности са твърде малки, за да бъдат лесно открити в кръвта и да създадат проблеми със закона. При някои хора количеството алкохол в кръвта е по-голямо, особено при тези, страдащи от състояние, наречено синдром на чревна ферментация (auto-brewery syndrome – ABS). При това състояние храносмилателната система е свръхнаселена от ферментиращи бактерии и гъби, които произвеждат огромни количества алкохол от глюкоза-съдържащи храни. Хората с ABS може да имат повече от 4 g алкохол на литър кръв – до степен постоянно да бъдат пияни, без да поемат никакви алкохолни напитки.
2. Озон
Озонът е нестабилно съединение. Изграден от три атома кислород, той притежава свойството да се разпада за минути. Поради тази причина, озонът в атмосферата трябва непрекъснато да бъде обновяван и би намалял до почти пълното си изчезване, ако нямаше сигурни озон-продуциращи източници. Ултравиолетовата радиация, гръмотевичните бури и човешката дейност произвеждат по-голямата част от озона на
Земята в момента. Човешкото тяло също допринася за това.
Преди близо две декади учените откриват, че човешката имунна система произвежда озон като метод за борба с бактериалните агенти.
Неутрофилите в нашите тела имат функцията да елиминират инфекциозните агенти. За да свършат работата си, те са заредени с високоенергийни кислородни молекули, които впоследствие се трансформират в озон, който се използва за елиминиране на бактериите.
Неутрофилите поглъщат чуждите микроорганизми и ги обстрелват с новообразувани озонови молекули, за да ги разрушат. При положение че почти три четвърти от белите кръвни клетки на тялото ни са неутрофили, количеството, продуциран от всеки човек озон, е забележително. Това не е нещо хубаво – озонът в големи концентрации е вреден. На 25 km над Земята озонът съставя газов слой, който предпазва живота от слънчевата радиация. Близо до Земята обаче озонът подпомага замърсяването на въздуха, представлявайки един от основните компоненти на така наречения „смог“. В човешкото тяло, озонът подпомага разпадането на холестерола, произвеждайки токсични молекули, които ускоряват развитието на заболявания като атеросклерозата.
3. Цианиди
За хората цианидите са токсични. Те могат да ни убият за кратко време, разрушавайки дихателните вериги на клетките. Леталитетът, свързан с цианиди е повече от доказан. Те са използвани като химическо оръжие за убийството на огромен брой хора през вековете. По тази причина е изненадващо да знаем, че цианидът естествено присъства в човешкия организъм. Вариращи концентрации от цианиди постъпват в нашите тела всеки ден, защото те естествено присъстват във въздуха, водата и храната, които поемаме. Факт е, че ябълките и спанакът са носители на цианиди. Въпреки това няма нужда от паника – концентрацията им в тях са екстремно малки – няколко микрограма на растение, а за да бъде убит 70-килограмов човек, са необходими 0.1 g цианиди. Цианидите се произвеждат и от собствените ни тела. Например, биохимичните процеси в слюнката водят до производство на циановодород в устната ни кухина, който се отделя с дишането. Измерено е, че по което и да е време на деня, един здрав човек съдържа до 50 µg цианид на 100 g тъкан. Това съдържание обаче не се акумулира в телата ни. По-голямата част от него се метаболизира в черния дроб и се екскретира с урината. Друга част се конвертира във въглероден диоксид от белите дробове и както вече споменахме се отделя чрез дишането. Процесите, стоящи зад абсорбцията, продукцията и детоксикацията на цианида в човешкия организъм са доста комплексни. В действителност трябва да сме благодарни на телата си за тихото освобождаване от тази летална отрова.
4. Радиоактивни елементи
Всеки вид радиация в по-голямо количество е вредно за хората. Например, въпреки че целта на ултравиолетовата радиация не е да причини изгаряне на кожата Ви, радиационният фон навсякъде ни предразполага към развитието на рак. Но знаете ли, че някои радиоактивни елементи се съдържат в човешкото тяло? Един от тези елементи (торий, тежък метал) е открит в човешкото тяло и се използва в електронните устройства. Ние поемаме ежедневно малки количества от него чрез водата и храната, което обикновено напуска организма ни за няколко дни.
Друг елемент, който притежаваме в телата си, е уранът. Той е високорадиоактивен и нормално се среща по цялата планета. Използва се в радиоактивните реактори и оръжията за масово унищожение. Проучванията доказват, че възрастен човек съдържа около 22 µg уран в тялото си и може да поеме около 5 µg дневно. Най-големите източници на уран са храната (особено неизмитите плодове и зеленчуци) и водата.
Веднъж навлязъл в човешкия организъм, уранът може да попадне в кръвния поток и да се депозира в редица органи, оставайки там за няколко месеца, докато бъде изхвърлен от тялото. Две трети от урана, който се консумира, се депозира в костите ни. Трябва да споменем също и калий-40 (радиоактивен изотоп на калия), който поемаме чрез множество храни. Въпреки това той е полезен за тялото. Очевидно телата ни в определена степен са радиоактивни, но не се тревожете – едва ли ще стигнете до ядрена експлозия просто кихайки.