10 редки причинители на алергии

Сподели:
ГОДИНА: 2021 / БРОЙ:

1. Дермографска уртикария
Дермографската уртикария е заболяване на кожата, което буквално означава “писане върху кожата”. Симптомите на патологията са следните: ивици върху кожата, подобни на драскотини, неестествено зачервяване, мехури, сърбеж, който се появява след механично въздействие. Този вид уртикария може да бъде отделна болест или признак на друго заболяване, алергично или с неясен генезис. По-често срещано е сред младото поколение и бременни жени.

2. Алергия към дърво
Това е вид алергия, която засяга голяма част от дърводелците по цял свят. Съществуват много проучвания относно видовете дървета, възможните реакции на тялото спрямо този вид алергия и кои части от организма засяга. Симптомите включват кожни обриви, кихане, ринорагия, повръщане и дори развитие на някои видове карцином като белодробен.

3. Алергия към пластмаса
Този вид алергия не е честа, но доста неприятна за днешния свят, в който всичко, което ни обгражда, е изградено от пластмаса. Става въпрос за вид контактен дерматит, причиняващ зачервяване, сърбеж и подуване на мястото на контакт. Различни химикали, изграждащи пластмасата, биха могли да са причинители на заболяването. Такива са полиетилен, PVC и др.

4. Алергия към семенна течност
Установено е, че това състояние се среща сравнително често и носи със себе си огромен дискомфорт. В САЩ около 40 000 жени са засегнати, докато броят на мъжете остава неясен. Симптомите са зачервяване, болка, сърбеж, чувство за изгаряне в интимната област. Жените, които страдат от това състояние, изграждат антитела срещу антигените на семенната течност на партньора си, поради което забременяване по естествен път е невъзможно. Диагнозата се поставя лесно, а лечението се състои от серия инжекции на белтъци, изолирани от еякулата на партньора.

5. Алергия към никел
Много хора страдат от алергични реакции след контакт със специфични вещества, например метали. Около 15% от популацията се смята за засегната от този вид алергия. Алергичният контактен дерматит е една от най-често срещаните форми на екзема, дължаща се на предварителна сенсибилизация на кожата към различни алергени, развиваща се след многократен контакт с тях. Симптомите са болка, подуване, зачервяване, сърбеж на контактното място. По-голям процент от популацията, страдащи от алергия към никел, са жени. Никеловата алергия е сериозен проблем, защото този метал е навсякъде – вкъщи, на работното място, в болницата. Никелът се намира в много метални предмети: бижута, дрехи, козметика и т.н.

6. Слънчева уртикария
Слънчевата алергия е относително рядка фотодерматоза. Фотодерматозите са хетерогенна група заболявания на кожата, които се причиняват или се влошават от UV-лъчите и видимата светлина. Най-често засегнатите части на тялото са лицето и шията. Симптомите варират, включващи сърбеж, парене, обриви, дори кървене. Времето до появата им също е различно – от няколко минути след излагане на слънчевите лъчи до няколко дни. Причините за възникване на тази алергия са имунологични, идиопатични, медикаментозни, генетични и метаболитни. Тези пациенти трябва да избягват слънчевата експозиция, дават се кортикостероиди, антихистамини или имуносупресори.

7. Аквагенна уртикария
Аквагенната уртикария се причинява от кожен контакт с вода. Сърбеж и макуло-папулозен обрив са най-честите прояви на този вид алергия. Рядко се развива анафилактичен шок. За щастие аквагенната уртикария е много рядко заболяване, в световен мащаб са регистрирани само 50 случая. По-често засегнати са момичетата, чиито първи симптоми започват по време на пубертета и малко след него.

8. Вибрационна уртикария
Провокиращ фактор за развитие на това състояние са вибрационните сили, например пневматичен чук или ежедневни дейности като подсушаване на ръце с кърпа, колоездене, шофиране по неравен път. Симптомите са сърбеж, зачервяване и подуване на кожата, понякога възниква главоболие, метален вкус в устата, замъглено виждане, загуба на съзнание. Тези симптоми може да продължат повече от 1 час. Вибрационната уртикария вероятно е причинена от генна мутация.

9. Гестационен пемфигоид (Herpes gestationis)
Бременността е невероятен момент за всяка жена, но може да бъде и голямо предизвикателство, особено за тези, които страдат от пемфигоид на бременните. Това е рядко авто­имунно булозно заболяване, което се проявява около средата на бременността. Започва като леко зачервяване периумбиликално, но впоследствие може да засегне цялото тяло, дори лицето с развитие на силно сърбящ обрив. За съжаление това състояние не може да бъде излекувано. Най-често настъпва спонтанна ремисия няколко седмици след раждането. За контрол на симптомите се дават кортикостероиди.

10. Студова алергия
Студовата алергия е вид хронична уртикария. Индивидите, засегнати от това заболяване, при излагане на ниски температури страдат от зачервяване, сърбеж, парене и подуване на кожата. Възможни са диария, главоболие, тахикардия и дори анафилаксия. Този вид алергия се диагностицира със специален тест, при който на предмишницата на едната ръка се поставя ледено блокче, след което се наблюдава реакцията на кожата. Разбира се, съществуват и редица атипични прояви на студова алергия. При тях кожна реактивност се появява до 24 часа след излагане на алергена. За лечение се използват антихистаминови блокери и избягване на неблагоприятно излагане на кожата на ниски температури. n

Сподели: