10 факта за гонореята

Сподели:
ГОДИНА: 2021 / БРОЙ:

1. Популярни жертви
От гонорея са страдали много известни личност, някои от които са стигали до спешна хистеректомия като Талула Банкхед. Американската актриса смятала, че страда от рак на стомаха, понеже теглото й било едва 32 kg. Нейният случай бил толкова тежък, че се е наложила незабавната операция. Джон Дилингер (известен американски ганг­стер и банков крадец) е бил диагностициран с трипер при изпращането му в затвор през 1924 г. Лечението му се състояло от инжектиране на сребърен нитрат в пениса. Биографът Джеймс Босуел е друга жертва на болестта, който твърди, че винаги е използвал предпазни средства при полов контакт.

2. Лечение с живак
Гонореята се е лекувала с живак, който се е инжектирал в пениса. Ако съвременните антибиотици не лекуват заболяването, се надяваме лекарите да не прибягнат към този стар метод. Преди ерата на пеницилина, медицинските специалисти са лекували инфекциите по много начини, като освен с живак също и със сребро, арсен, злато, бисмут и други подобни. Ефектът им се е преценявал само по това дали гнойното течение ще спре или не.

3. Възможност за инфектиране с други полово-предавани болести
Въпреки че не са налични достоверни медицински доказателства за това все още се смята, че повече от 70% от младите хора, заразени с гонорея, ще боледуват от поне още едно полово-предавано заболяване в рамките на по-малко от година. Язвичките, които се образуват по половите органи при нелекувани случаи на гонорея, стават входна врата и за други инфекции.

4. Презервативите не предпазват на 100% от гонорея
Защо? Защото е възможно да останат открити части на тялото, по които да се намира инфектирана телесна течност, чрез която заразата да се предаде на партньора. Освен това гонореята в началото протича асимптомно при жени, като е възможно първите симптоми да се появят до 30 дни след инфектиране. При мъжете симптомите се изявяват от 2 до 7 дни след заразяване. И все пак до 15% от мъжете и 80% от жените остават асимптомни и предават болестта несъзнателно.

5. Въпросът за морала
Все повече млади хора се разболяват от гонорея. Тази полово-предавана болест сякаш остава в сянка и не се говори достатъчно за нея. Младежите са неосведомени за рисковете, които крият безразборните полови контакти. В обществото се смята, че ако страдаш от гонорея, значи си със съмнителен морал. Това е причината, поради която много хора крият заболяването си и дори не търсят медицинска помощ, което от своя страна води до сериозни усложнения и бързо предаване на заразата нататък по веригата.

6. Гонореята води до сериозни усложнения
Освен тазово-възпалителна болест при жените и стерилитет при мъжете, гонореята би могла да отключи най-различни патологични състояния в заразения организъм като конюнктивит, фарингит, проктит, дори сърдечно-съдови заболявания. Инфектирани майки биха могли да предадат заболяването на своите новородени, което води до слепота при последните.

7. Пандемия?
От 2015 до 2016 г. случаите на гонорея само в САЩ са надхвърлили 470 000. По съвременни данни над 200 млн. случая на гонорея се регистрират ежегодно в света. Много от тези пациенти са носители именно на резистентния щам. В Япония е публикуван случай на жена, чийто трипер не се повлиява от Ceftriaxon. В тези случаи в употреба влиза Azythromycin.

8. Супер-болест
Триперът е много вероятно скоро да се превърне в напълно резистентна на лечение с антибиотици болест. Според актуално медицинско списание 90% от пациентите в 77 страни, участвали в проучване, свързано с лечението на гонореята, дават сведения за резистентност към антибиотици. През 2007 г. триперът е вкаран в световния списък на супер-болестите, защото гонококите са развили резистентност към масовите антибиотици. Въпреки развиващата се резистентност на N. Gonorrhoeae, Ceftriaxon продължава да бъде антибиотик на пръв избор при лечение на различните форми на гонококова инфекция.

9. Защо я наричат „пляскането“ (от англ. език The clap)
Гонореята е посочена като пляскане. Според някои историци името е възникнало, защото заразеният човек изпитва усещане за пляскане, което се появява внезапно при уриниране. Освен това има сведения, че преди ерата на антибиотиците, мъжете са пляскали от двете страни пениса си, за да се отърват от гнойното течение.

10. Произход на името на заболяването
Във II век п.н.е. Гален дава названието „гонорея”, т.е. „семеизтичане”. Той погрешно интерпретира изпускането от гениталиите като овулация. Въпреки факта, че терминът “гонорея” не отразява правилно същността на болестта, той се наложи, измествайки съществуващите по-рано имена на болестта: “бленорея” – болестта се нарича така във Франция и “трипер” в немскоезичните страни. n

Сподели: