10 често срещани здравни практики, които ни разболяват

Сподели:
ГОДИНА: / БРОЙ:

Живеем в ерата на масмедииите. С няколко движения на пръстите намираме информацията, която ни е нужна. За съжаление, рекламодателите се вмъкват с предложения за нас и обикновено ги следваме без дори да помислим. Други неща сме научили от родителите си, а те са ги научили от техните родители и т.н. Но без значение от къде получаваме информацията, всички ние влагаме по нещо в името на нашето здраве.

Но знаем ли наистина дали здравословните неща, които правим за себе си, са толкова полезни? Следващият списък може да оспори някои от убежденията ви и да постави под въпрос всичко, което правите, за да сте здрави.
 

1. Дезинфектантите за ръце

Често може да се види как учителите препоръчват да се дезинфектират ръцете с течни средства за почистване преди да се консумира някаква храна. Дори това е едно от нещата, за които се събират пари на родителските срещи.

Оказва се обаче, че този тип продукти са много опасни. Тези почистващи средства изсушават и набръчкват кожата на ръцете. Някои от веществата, които се използват, могат да доведат до алергични прояви, като екзема. Освен всичко това, така се създават и щамове от високорезистентни вируси и бактерии.

2. Честото приемане  на антибиотици

Подобно на дезинфектантите за ръце, честото използване на антибиотици помага за създаването на резистентни бактерии. Скоро тези лекарства няма да са от полза за хората с бактериални инфекции. За лечението на обикновената настинка просто трябва да изчакаме с почивка и изобилие от течности.

Друг нежелан ефект на антибиотиците, като рифампин е, че създават риск за забременяване. Много жени знаят, че противозачатъчните хапчета стават безполезни, докато се приемат определени антибиотици. Има обаче хора, които не знаят този факт, и рискуват да забременеят, само като приемат тези лекарства.

3. Консумацията на филтрирана и бутилирана вода

Преди петдесет години хората биха били изумени от концепцията за печелене на пари от бутилирана вода. Въпреки това компаниите за бутилирана вода не искат да знаете, че филтрират някои минерали, които помагат да сме по-здрави, когато пречистват водата.

Едно от най-важните неща е, че към градската питейна вода се добавя флуорид. Когато отсъства, здравето на нашите зъби е в опасност. Това може да допринася за по-висок риск от кариес.

4. Злоупотребата с болкоуспокоителни

Много хора приемат лекарства, за да се чувстват по-добре. Всъщност фармацевтичните компании са водеща индустрия в САЩ и други държави. Не е изненадващо, че някои лекари предпочитат да предписват лекарства, вместо да налагат на пациентите си да изберат алтернативни методи за решаване на техните проблеми. Голям брой възрастни пациенти са пристрастени към болкоуспокояващи медикаменти.

5. Безразборната употреба на противоалергични медикаменти

Противоалергичните медикаменти са лекарства без рецепта, които изглежда нямат странични ефекти, ако се приложат по подходящ начин. Въпреки това скорошни проучвания са установили, че тези лекарства се приемат много често. Въпреки че помагат срещу алергични реакции, продължителната им употреба може да доведе до значителни здравни рискове на по-късен етап.

6. Посещаването на лекар за простуда

Разбира се, във всеки случай трябва да отидете на лекар, ако смятате, че нещо наистина не е наред със здравето ви. Но помислете за момент. Здравните заведения са мястото, където има най-висока концентрация на болни и настинали хора. Защо? Защото всеки отива и чака пред кабинета на лекаря си, за да бъде прегледан.

Дори и при най-добро ниво на дезинфекция, вероятността да пипнете вирус, отивайки в кабинета на лекаря, е изключително висока. Следващият път, когато искате да се видите с лекаря си, защото понакашляте, помислете два пъти.

7. Консумацията на риба

В стремежа си към здравословно хранене много хора ядат дадени храни само защото им е казано, че са полезни. Преминаването от червени меса към алтернативни източници на протеини е обичайна практика вече от много години. Пилешкото месо и рибата се препоръчват като най-добрите източници на животински протеини. Въпреки това яденето на някои видове риба често може да бъде много опасно за вашето здраве и дори да ви отрови. Някои видове риба съдържат живак, който би могъл да бъде опасен, ако се погълне. Следващият път, когато видите някой, който си купува риба тон, може би ще посикате да му споделите това.

8. Яденето на маргарин

Чували сте, че маслото е враг на отслабването. Или поне така искат от нас да вярваме. Маргаринът е измислен в зората на лудостта по здравословното хранене. Целта била той да бъде здравословна нискомазнинна алтернатива на маслото. Скоро маргаринът се намирал във всеки хранителен магазин.

Мнозина приемали този продукт в продължение на години. Независимо от последните открития за вредата от трансмазнините в него, маргаринът все още се намира в хиляди хладилници по света. Маслото обаче не съдържа никакви трансмазнини. Затова отсега нататък само масло!

9. Отказът от глутен

Най-новата хранителна мания е безглутеновата храна. Разбираемо е, че хората с истинска алергия към глутен не трябва да пазаруват храни, които съдържат глутен. Но трябва ли и останалите да се поддаваме на тази мода?

Мнозина смятат, че без глутен означава здравословно, но за много от тези храни просто не е така. Само защото бисквитката не съдържа глутен, не означава, че е полезна за вас. В бисквитката има достатъчно захар и масло, добавящи стабилна доза калории. Може би ще се замислите за това следващия път, когато видите надписа „не съдържа глутен” в магазина.

10. Плуването в басейн

Да, упражненията безспорно са полезни за здравето. Много лекари препоръчват плуването като много добра спортна алтернатива за хора с болки в ставите. Въпреки това изтощителните упражнения в басейните не са подходящата тренировка. Водят до натоварване на сърцето, а терморегулацията се затруднява. Дори Майкъл Фелпс е тренирал в басейн само по време на част от тренировката си всеки ден, за да се подготви за Олимпиадата. Обзалагаме се, че никога не сте вярвали, че лекарят ще ви каже да не се упражнявате усилено.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...