6 скорошни медицински пробива, за които се вълнуваме

Сподели:
ГОДИНА: 2023 / БРОЙ: 11

1. Десет невродегенеративни заболявания могат да бъдат контролирани

Halberd Corporation в Пенсилвания направи медицински пробив през февруари 2022 г. в начина, по който се лекуват невродегенеративните заболявания. Чрез премахването на глутамат от мозъчната течност те демонстрират, че могат да контролират антигените, свързани с десетте най-големи заболявания в тази област на медицината. Някои примери за заболявания, върху които това откритие може да повлияе, са посттравматично стресово разстройство (ПТСР), травматично мозъчно увреждане, хронична травматична енцефалопатия, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, епилепсия и други невродегенеративни състояния. Всички техники, използвани от учените, помагат в крайна сметка да се постигне здравословна мозъчна функция.

2. Потенциален лек за меланом в стадий 4

През април 2020 г. австралийски учени от Института по меланома значително намалиха броя на смъртните случаи от меланом в стадий 4, често наричан „рак на Австралия“. Пациентът с меланом в стадий 4 обикновено очаква смъртна присъда от шест до девет месеца, но след лечение с имунотерапия 50% от пациентите живеят достатъчно дълго, за да могат от научна гледна точка да се считат за излекувани. Имунотерапията използва собствената имунна система на пациента за борба с рака и се сравнява с новаторския ефект от откриването на пеницилина.
В Австралия се смята, че повече от 1700 души умират от меланом всяка година. Учените казват, че следващите стъпки са да открият защо 50% не реагират на имунотерапия и да научат дали лечението може да помогне и на други видове рак.

3. Лечение на детски тумори

Тестове върху мишки в Педиатричния онкологичен институт в Нов Южен Уелс, Австралия, са използвали лечение, наречено TETA, за намаляване на туморите сред детската популация с 40%. Това редуциране е довело до удвояване на очакваната продължителност на живота на тези мишки, като всички използват достъпно лекарство, което вече има одобрение за човешка употреба като най-често използваното лекарство за лечение на болестта на Уилсън.

Болестта на Wilson причинява натрупване на мед в черния дроб. Констатациите, ръководени от д-р Виторио, също съобщават за възможен успех при рак на гърдата, панкреаса и белия дроб. Лечението на невробластома, който е отговорен за 15% от всички смъртни случаи от рак при деца, с 50% преживяемост, се „храни“ с натрупана в тялото мед. По същество премахването на медта позволява на тялото да „види“ тумора, което позволява на имунната система да се бори с него.

4 Лечение на бронхопулмонална дисплазия

Бебета, родени преждевременно с хронично белодробно заболяване, получиха метода на Хобарт: много по-малко инвазивен подход за доставяне на сърфактант на бебета с малка тръба в трахеята, за да се подпомогне дишането. Методът е разработен от Питър Даргавил от Университета на Тасмания след много години опити. През декември 2021 г. констатациите бяха публикувани след многогодишна работа в 33 неонатологични отделения в неонатологични болници в общо 11 държави. Специфичното белодробно заболяване, което се опитваха да предотвратят, се нарича бронхопулмонална дисплазия, което се случва, когато бебето се роди твърде рано и белите дробове нямат нужния сърфактант да се разгърнат. В ход е последващ проект, за да се установи какви са дългосрочните ефекти от лечението на бебетата със сърфактант.

5. Ваксина срещу мозъчен тумор

Има ваксина за пациенти с мозъчен тумор, която може да удвои петгодишната преживяемост – резултат, който чакаме десетилетия. King’s College Hospital в Лондон показа, че 13% от пациентите, които са получили ваксината, са все още живи след пет години, докато контролната група показва 5.7%. Установено е, че дори пациенти с лоша прогноза имат удължена продължителност на живота чрез ваксината, включително по-възрастни пациенти, за които операция е противопоказана. Имунотерапията се използва при лечението като помага на тялото да атакува раковите клетки и да ги разпознае като такива. Всеки пациент има своя собствена ваксина, съставена за него чрез анализ на имунните му клетки, известни като дендритни клетки. След като дендритните клетки се отстранят от тялото, те се смесват с биомаркери от тумора, които когато се инжектират обратно в пациента, споделят информацията с имунната система, за да атакуват тумора.

6. Образно изследване за лечение на феномена на Рейно

Болестите на кръвообращението могат да бъдат открити по-лесно със специализирани образни и сензорни техники. Невроваскуларното изображение, създаващо снимки на най-малките кръвоносни съдове в тялото, се изследва в Центъра за интелигентно здравеопазване на университета в Ковънтри. Изследването ще открие как кръвоносните системи могат да повлияят на заболявания в ранен стадий като диабет, автоимунни заболявания, рак и атеросклероза. Използвайки различни светлинни цветове, те могат да видят притока на кръв, състава и температурата, което може да помогне при диагностицирането. Процедурата е неинвазивна и рентабилна. Въоръжен с тази информация, екипът се надява да открие нови начини за лечение на феномена на Рейно, при който пръстите на ръцете и краката променят цвета си, когато човек стане тревожен или студен.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...