7 неочаквани алергени

4910
0
Сподели:
ГОДИНА: 2022 / БРОЙ: 7

1. Хлебарките причиняват алергия към шоколад
Някои пациенти съобщават за кожна атопия вследствие от консумация на шоколад. Дерматолозите смятат, че са алергични към шоколад, но най-вероятно са алергични към частици от насекоми, които често се озовават в шоколада при производството му. FDA всъщност позволява на производителите да имат максимум 60 части от насекоми на 100 g шоколад. Хлебарките често се озовават в шоколада във ферми за какаови зърна, където се промъкват в реколтата. Земеделските производители използват няколко вида пестициди, но ще им трябват повече, ако искат да се отърват напълно от тях. Това би означавало, че любимият ви шоколад ще бъде пълен с пестициди, което е по-опасно от парченца хлебарки. Освен към шоколада, частите от хлебарка могат също да предизвикат алергии към храни като фъстъчено масло, макарони, пуканки, сирене, пшеница и плодове.

2. Wi-Fi алергия
Електромагнитната свръхчувствителност (EHS) е алергия, за която се предполага, че е вследствие на близко разположени електроуреди, които излъчват електромагнитни сигнали. Това включва мобилни телефони, компютри и Wi-Fi. Казваме, че се предполага, защото не е медицински призната. Световната здравна организация (СЗО) настоява, че EHS не е истинско медицинско състояние, въпреки че е съгласна, че симптомите му са реални. Страдащите твърдят, че електромагнитните сигнали причиняват силно главоболие, гадене, умора и световъртеж, които изчезват, когато се отдалечат от устройството. Във Франция жена, страдаща от EHS, напуска дома си, за да живее в планината, където няма електромагнитни сигнали.

3. Кучетата могат да получат алергия от една и съща храна
Собствениците на кучета често са изненадани да видят, че кучето им изведнъж става алергично към храна, която яде от известно време. Всъщност кучетата могат да развият алергии от яденето на една и съща храна за дълъг период от време. Работата на тялото с едни и същи съставки или протеини отново и отново води до алергии към храната. Ето защо хранителните алергии са по-чести при кучета на възраст над две години. Най-често срещаните хранителни алергени за кучета са говеждо месо, мляко, сирене, пилешко и пшеница. Яйца, царевица, агнешко, соя, мая, подправки и добавки също са подходящи кандидати.

4 Въздушни частици причиняват алергия към климатици
Невъзможно е да станете алергични към климатици. Хората, които си мислят, че са алергични към климатика, всъщност реагират на всичко, което има във въздуха. Така наречената алергия към климатика често се причинява от цветен прашец, акари, пърхот, мухъл, токсини, бактерии, вируси, замърсяване на въздуха или токсични химикали. Климатиците не създават, а само разпространяват тези алергени из стаята. Прашецът навлиза в сградата през отворени врати и прозорци или през дрехите и обувките на хората, влизащи в сградата. Може да е и от растенията вътре в сградата. Токсичните химикали често се изхвърлят от определени продукти като домакински почистващи препарати.

5.Бебешките кърпички причиняват хранителни алергии
Бебешките кърпички са най-новите продукти, за които се твърди, че причиняват хранителни алергии при бебетата. Учени твърдят, че това се случва, защото сапунът и подобните на сапун материали в бебешките кърпички могат да нарушат епидермиса и да взаимодействат с антитела, предизвикващи хранителни алергии. Ето защо се съветва родителите да избягват изцяло кърпичките и вместо това да използват вода за почистване на бебешката кожа. Широко докладвано проучване, което показва, че бебешките кърпички причиняват алергии, е проведено върху новородени мишки, а не върху хора, което прави данните несигурни.

6. Кучешкият пърхот е алерген
Някои хора съобщават, че са алергични към кучета. Те всъщност са алергични към пърхота на кучето, към слюнката и урината на кучето или цветния прашец, който обикновено е върху кучешката козина.
Пърхотът се носи във въздуха на дома, където се гледа животното. Ето защо хората, алергични към кучета, обикновено също имат реакции към местата, които кучетата често посещават – дори когато кучето не е наоколо. Изследователите са открили, че хората, които са алергични към кучета, имат силно чувствителна имунна система, която реагира на кучешки пърхот, урина или слюнка, сякаш е някаква форма на патогенен нашественик, и го атакува незабавно. Същото се отнася и за котешката алергия.

7. Фолиевата киселина може да причини алергии при новородени деца
Бременните жени често се съветват да приемат редица витамини и минерали. Фолиевата киселина е един от най-важните витамини. По същество това е изкуствената версия на витамин В9. На жените се препоръчва да приемат фолиева киселина през първия триместър (първите три месеца) от бременността. Изследванията на Robinson Research Institute от Университета в Аделаида обаче показват, че поглъщането на фолиева киселина след първия триместър може да причини алергии при нероденото дете.
Въпреки това, това също беше обявено за неубедително, тъй като проучването беше ограничено до овце. Изследователите открили, че агнетата често имат алергии към прахови акари и яйчен албумин, ако майките им поглъщат фолиева киселина в края на бременността. n

Етикетиалергия
Сподели: