7 силно болезнени медицински състояния

Сподели:
ГОДИНА: 2022 / БРОЙ: 12

1. Нефролитиаза

Бъбречнокаменната болест е значително по-често срещана в страните с умерен климат. Честотата на заболяването се увеличава с напредване на възрастта. Най-голям процент заболели се наблюдава във възрастта между 30 и 50 години. Начинът на хранене има значение за образуването на камъни в човешкия организъм. Богатата на белтъчини съставки храна е предразполагащ фактор за образуване на бъбречни камъни. Гаденето, повръщането, треската и кръвта в урината са чести. Болните са крайно неспокойни, не могат да стоят на едно място, защото никоя поза не облекчава болката.

2. Раждане

За някои жени силната болка в кръста е незабравим спомен от раждането. Болката достига своя връх по време на контракциите и продължава между тях. Понякога се причинява от позицията на главата на бебето, като задната част на главата се притиска в опашната кост на майката, но това не винаги е така. Немедикаментозните методи за облекчаване на болката на майката включват отдалечаване от легнало положение, ходене и прилагане на противонатиск върху гърба, например с топка за тенис или топли компреси. Ако те не са достатъчни, опциите за облекчаване включват болкоуспокояващи или епидурален нервен блок с помощта на локална анестезия за изтръпване на зоната.

3. Травма

“При огнестрелна рана или друга травма, внезапна и силна болка може да връхлети здрав човек до степен, която никога не е изпитвал”, казва д-р Асокумар Буванендран, анестезиолог, специалист по медицина на болката в Медицинския център на Университета Ръш в Чикаго. “Острата болка провокира различни реакции на организма”, казва Буванендран. Повишаването на кръвното налягане, ускореният пулс и дишането, движенията и позата на пациента разказват историята на силната болка. Но клиницистите трябва да разчитат на пациентите, за да преценят точно колко болка изпитват – следователно да „оцените болката си по скала от 1 до 10“.

4. Херпес зостер

По-възрастните пациенти, които страдат от херпес зостер, може да пожелаят да се ваксинирани срещу херпес зостер, вирусът, който причинява варицела при деца и херпес зостер при възрастни хора. Освен обриви с всички видове обривни единици, пациентите с херпес зостер страдат от силна болка. Това се случва в части на тялото по протежение на нерва, наречени дерматоми. За съжаление, някои пациенти развиват хронично състояние, наречено постхерпетична невралгия със симптоми, включващи дълбока или пареща болка, изключителна чувствителност при допир и изтръпване в засегнатата област, което може да продължи с години, ако не се обърне внимание навреме. “Ранното лечение на херпес зостер може да помогне за предотвратяване на прехода от остра към хронична болка”, казва Буванендран.

5. Тригеминална болка

„Тригеминалната невралгия е периферна, мъчителна болка в лицето, която може да бъде предизвикана от безобидна стимулация – леко докосване, дъвчене, миене на зъбите, измиване на лицето“, казва д-р Маги Ваунг, лекар в клиниката за тригеминална невралгия в Сан Франциско. Тъй като участващите нерви са компрометирани, вие сте все по-уязвими към леки видове възбуда. „Дори вятърът, който духа върху лицето ви, може да предизвика тази кратка, почти подобна на токов удар болка“, добавя Waung. Причините за това състояние включват компресия на тригеминалния нерв от артерия в мозъка, травма на лицето или притискане на нерв от тумор. Често причината е неизвестна или „идиопатична“. Болката обикновено се усеща само от едната страна на лицето, обикновено долната част, но в някои случаи може да засегне и двете страни.

6. Постоперативна болка

Тук няма изненада: възстановяването от операция може да бъде много болезнено. Някои процедури причиняват повече следоперативна болка от други. “Смяната на колянна става би се класирала близо до върха на списъка”, казва Буванендран, поради цялото разрязване на костите. Следоперативната болка е основен проблем за болничните пациенти, които се възстановяват от операция на главата и шията. Сесиите с виртуална реалност биха могли да бъдат ключови в грижите за пациенти, страдащи от силни болки, предполага новаторско проучване. Пациентите включват такива, които са претърпели операция в чувствителни области като устната кухина , гърлото и шията, които се нуждаят от тъканна реконструкция или трахеостомия.

7. Остеоартрит

Когато остеоартритът нахлуе в бедрата, коленете или раменете, всяко движение на тези стави причинява болка. Остеоартритът на големи стави е една от най-честите причини, поради които пациентите идват да търсят облекчаване на болката, казва д-р Марк Коулман, анестезиолог/лекар за лечение на болката и президент на клиничните услуги за Националните центрове за гръбначен стълб и болка. Когато болката затрудни хората да се движат, това ги излага на риск от други сериозни медицински състояния като сърдечни заболявания. Болката и неподвижността също могат да до­при­несат за проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.

Етикетиболка
Сподели: