8 заболявания, водещи до слепота

7029
0
Сподели:
ГОДИНА: 2022 / БРОЙ: 10

1. Доминираща оптична атрофия
Доминиращата оптична атрофия (DOA) е невро-офталмологично състояние, характеризиращо се с двустранна дегенерация на оптичните нерви, причиняваща коварна загуба на зрението, обикновено започваща през първото десетилетие от живота. Заболяването засяга първично ганглиозните клетки на ретината (RGC) и техните аксони, образуващи зрителния нерв, които пренасят визуалната информация от фоторецепторите към латералния геникулус в мозъка. Пациентите с DOA обикновено страдат от умерена загуба на зрението, свързана с дефицит на централно или парацентрално зрително поле и дефекти на цветното зрение. Тежестта на заболяването е силно променлива, зрителната острота варира от нормална до легална слепота.

2. Синдром на Leber

Наследствената оптична невропатия на Leber (LHON) или внезапна загуба на зрение е наследствена форма на загуба на зрение. Започва с безболезнено помътняване или замъгляване на едното или двете очи и след това се влошава със загуба на острота и цветно зрение. LHON засяга централното зрение, необходимо за детайлни задачи като четене, шофиране и разпознаване на лица. Наречен е на д-р Теодор Лебер, който е изучавал болестта. 50% от мъжете с LHON мутация и 85% от жените никога не са имали загуба на зрение. Мъжете са засегнати от LHON по-често от жените. В повечето случаи симптомите се появяват на възраст между 15 и 35 години. Съобщава се обаче за възраст между две и 87 години.

3. Очна колобома

Колобомата на ириса, цилиарното тяло, хороидеята, ретината и/или зрителния нерв произлиза от неуспешно или непълно затваряне на ембрионалната фисура (известна също като хороидална или оптична фисура) по време на развитието. Очните колобоми се намират в долния назален квадрант. Очна колобома поради неуспешно затваряне на ембрионалната фисура се среща в 0.5-2.2 случая на 10 000 живородени деца. Може да е спорадично или наследствено и в някои случаи е свързано със системни нарушения. Смята се, че колобома на клепача се среща в 0.2-0.8 случая на 10 000 живородени и по същия начин може да възникне de novo или да бъде наследствена. Колобомите на клепачите могат също да се появят като изолирани дефекти или като част от синдромно състояние.

4. Болест на Devic

Болестта на Devic, известна също като neuromyelitis optica, е рядко неврологично заболяване, което засяга очите и гръбначния мозък. Той причинява оптичен неврит, състояние, което обикновено води до загуба на зрението на едното или двете очи, въпреки че много пациенти възстановяват зрението си. Касае се за демиелинизация на оптичния нерв. Болест­та на Devic също причинява миелит. Това обикновено се случва едновременно с оптичния неврит, но може да се появи преди или след. С течение на времето болестта може да се редува с периоди на обостряне и ремисии. Прогнозата за деца с болестта на Devic варира.

5. Неартериална предна исхемична оптична невропатия

Неартеритната предна исхемична оптична невропатия (NAION) се отнася до загуба на кръвен поток към оптичния нерв (който е кабелът, който свързва окото с мозъка). Това състояние обикновено причинява внезапна загуба на зрението на едното око, без болка. В много случаи пациентът забелязва значителна загуба на зрението на едното око веднага след като се събуди сутрин. Загубата на зрението обикновено остава сравнително стабилно, без да се подобрява или влошава значително, след като се появи. Нарича се „неартериален“, защото има намален кръвен поток, без истинско възпаление на кръвоносните съдове (както е при артериит).

6. Педиатрично отравяне с олово

В сравнение с отравянето с олово при възрастни, педиатричното отравяне с олово е малко по-нов проблем. Съобщено за първи път в края на 1800 г. в Австралия, интересът към детското отравяне с олово и многообразните му клинични прояви се е увеличил. Трябва да се отбележи, че токсичните метали, включително оловото, могат да се предават от майка на детето чрез кърмата. Отравянето с олово е може би най-важното хронично екологично заболяване, засягащо съвременните деца. Въпреки усилията за контрол и въпреки очевидния успех в намаляването на заболеваемостта, сериозни случаи на отравяне с олово все още се появяват в болничните спешни отделения (ЕД), клиники и кабинети на частни лекари. Ефектите върху мозъка изглежда продължават в тийнейджърските години и след това. Високият индекс на подозрение е необходим за лекарите, лекуващи педиатрични пациенти.

7. Речна слепота

Онхоцеркозата, известна още като речна слепота и заболяване на Роблес, е заболяване, причинено от инфекция с паразитен червей Onchocerca volvulus. Предава се на хората чрез излагане на повтарящи се ухапвания от заразени черни мухи от рода Simulium. Симптомите включват силен сърбеж, обезобразяващи кожни заболявания и зрителни увреждания, включително постоянна слепота. Повече от 99% от заразените хора живеят в 31 африкански страни. Заболяването съществува и в някои огнища в две страни в Латинска Америка (област­та Яномани в Бразилия и Венецуела) и Йемен. Четири държави са проверени от СЗО като свободни от онхоцеркоза след успешно прилагане на дейности за елиминиране в продължение на десетилетия: Колумбия (2013), Еквадор (2014), Мексико (2015) и Гватемала (2016).

8. Мозъчен тумор

Мозъчната локализация на туморите бива първична или метастатична. Най-честите симптоми при този вид неоплазия са главоболие, гърчове, промяна в паметта, апетита, зрителни нарушения с намаление на зрението и отпадания в зрителното поле и много други. Очните симптоми са едни от най-честите ранни прояви при туморите на мозъка, като нерядко те стават повод за диагностицирането им. Очните симптоми включват: диплопия, екзофталм или проптоза, нистагъм, невъзможност за движение на окото. n

Сподели: