8 необичайни причини за алергични реакции

Сподели:
ГОДИНА: 2023 / БРОЙ: 7

1. Студова уртикария

Симптомите могат да варират от зачервяване, рани и сърбеж по кожата до системни симптоми като главоболие, диария, тахикардия и дори анафилаксия. В повечето случаи студовата уртикария може да се диагностицира чрез тест със студена стимулация (кубче лед в найлонова торбичка се поставя върху ръката за пет минути и се наблюдават резултатите). Ако след период от 5-10 минути затопляне се появят ивици, тестът се счита за положителен. Ако тестът с кубче лед е отрицателен, студовата уртикария не може непременно да се изключи. За съжаление, има редица нетипични прояви на студова уртикария, които не се диагностицират лесно. Това включва забавена студова уртикария, при която реакцията на студените стимули може да отнеме 3-24 часа, за да се появят, и локализирана студова уртикария, при която ще реагират само определени части на тялото. Антихистамините могат да се използват за облекчаване на симптомите.

 

2. Пемфигоид по време на бременност

Пемфигоидът по време на бременност е автоимунно състояние, което се проявява предимно по време на втори и трети триместър. Започва с малки сърбящи червени папули около пъпа. В течение на дни до седмици те могат да се разпространят по тялото, за да покрият пациента в мехури и рани. Засягат се също ръцете, краката, торса, гърба и задните части, като обикновено лицето, скалпът, дланите и стъпалата на краката на пациента остават незасегнати. За съжаление, пемфигоидната бременност не може да бъде предотвратена. Лечението се фокусира върху управлението на симптомите. Обикновено симптомите ще изчезнат в рамките на седмици след раждането на бебето.

 

3. Вибрационна уртикария

Вибрационната уртикария е състояние, при което симптоми на алергия като сърбеж, зачервяване и подуване се причиняват от излагане на кожата на вибрации, триене или повтарящо се разтягане. Ако стимулът е особено силен, допълнителните симптоми могат да включват умора, главоболие, метален вкус и замъглено зрение. Прости ежедневни дейности, като подсушаване с кърпа или неравномерно возене в кола, могат да провокират атака, която да продължи до един час. Вибрационната уртикария вероятно се развива поради единична мутация в гена, който е отговорен за производството на протеина ADGRE2, открит в имунните клетки в цялото тяло. Тази мутация води до замяна на една аминокиселина с друга, променяйки структурата и правейки я по-малко стабилна.

 

4. Водна уртикария

Хората, засегнати от аквагенна уртикария, обикновено могат да пият вода без проблеми. Въпреки това водата, влизаща в контакт с кожата им, предизвиква алергична реакция. Сърбежът и множеството червени петна са най-честите симптоми. Задухът се появява по-рядко. За щастие, аквагенната уртикария е изключително рядка алергия, само с около 50 документирани случая. От наличните данни жените са по-често засегнати от мъжете и симптомите обикновено започват по време на пубертета или малко след това. Въпреки че не е често срещано състояние, аквагенната уртикария може би е една от най-трудните за живеене алергии.

 

5. Фоточувствителност

Слънчевите алергии са най-склонни да засегнат кожата на V-образната част на шията и външните повърхности на ръцете и краката – места, които е вероятно да получат много пряка слънчева светлина. Симптомите включват мехури, сърбеж или усещане за парене и понякога подкожно кървене. Тези симптоми могат да се появят в рамките на минути след излагане на слънчева светлина или да се забавят до два дни. Какво причинява слънчевите алергии все още не е известно, но учените теоретизират, че може да е виновен наследствен фактор.

 

6. Свръхчувствителност към метали

Прогнозите показват, че до 15% от населението може да бъде засегнато. Симптомите включват болка, подуване, зачервяване и сърбеж на мястото на контакт. По-сериозно, свръхчувствителността към метал може да се прояви и като редица хронични състояния като фибромиалгия или синдром на хроничната умора. Никелът се счита за основният отговорник за алергичните реакции, приблизително 17% от жените и 3% от мъжете страдат от тази алергия. Смята се, че 1-3% от населението е засегнато от алергични реакции към кобалт и хром. По същия начин са документирани алергични реакции в резултат на контакт с титан и мед. Тези алергични реакции възникват, когато тялото започне да идентифицира металните йони като чужди тела и активира имунната система, за да се защити срещу заплахата.

 

7. Свръхчувствителност към семенна течност

Смята се, че 40 000 жени в Съединените щати са засегнати от това състояние. Мъжете също могат да проявят алергия към собствената си сперма, но не е известно колко често се случва това. Симптомите включват зачервяване, болезненост, сърбеж и усещане за парене. Жените, които имат алергия към сперма, могат да произведат антитела , които атакуват сперматозоидите и предот­вратяват бременността. Реакцията се причинява от имунен отговор срещу специфичен протеин, присъстващ в течната част на спермата. Така че не пречи на жените да забременеят чрез изкуствено осеменяване. Леченията включват поредица от инжекции с нарастващи концентрации на семенни течности за десенсибилизиране на лицето, изпитващо реакцията.

 

8. Дървесни материали

Предвид стотиците различни видове дървета по света, дървото изглежда като странна алергия. Този вид алергия обаче изглежда не е тайна сред дърводелците по целия свят. Реакциите към различни видове дървесни материали включват кожни раздразнения, кихане, кървене от носа, повръщане и дори назофарингеален карцином. Най-застрашени са хората, които работят с дърво или в ситуации, при които могат да се вдишат дървени стърготини.

Сподели: