Баланс между родителство и медицина

Сподели:
ГОДИНА: 2023 / БРОЙ: 10

Сега, повече от всякога, лекарите срещат затруднения в работния процес. Тези затруднения са свързани с множество рискови фактори на околната среда и начина на живот на пациентите като обездвижване и заседнал начин на живот, неправилно хранене и обезитет, които водят от своя страна до полиморбидност. Други значими рискови фактори за пациентите в днешно време са застаряване на населението, липса на сътрудничество от страна на пациента, както и множество нови технологии в работната сфера на лекарите. Медицинските специалисти трябва да лекуват популация от пациенти, все по-обременена с хронични заболявания, като координират грижите си чрез комуникация и професионално единодушие помежду си. Тези предизвикателства може да изглеждат плашещи, но те също така предоставят възможност за професионално развитие и задълбочаване в познанията чрез по-добро разбиране на болестните процеси и характеристики, подобряване на образованието и използване на технологии за постигане на лечебните цели и превенция на усложнения.

 

Понеже степента на прегряване и недостигът на лекари нарастват, проблемите с баланса между професионалния и личния живот засягат всички в медицината. Никой медик не би препоръчал на пациентите си дълги работни часове, силна редукция на съня, нездравословно хранене на крак, липса на хобита и в общи линии приоритизиране на всичко останало пред собственото здраве. И все пак, точно на такъв начин на живот се подлагат повечето лекари, особено лекарите, които са и майки. „Свидетел съм на жена хирург, която оперира бременна до момента, в който водите й изтекат по време на операцията. Виждал съм жена хирург постоянно да оцелява с три часа сън и три Red Bull-а на ден, за да съумее да общува с децата си и да поддържа домакинството,” пише Симоне Кантола, MD от KevinMD.com. „И съм виждал колега да яде, да изпомпва кърма, да изпраща текстови съобщения на бавачката и да диктува анамнези едновременно, защото графикът й не позволява достатъчно време за почивка“, добавя той. Четири от пет майки лекари казват, че изпитват дискриминация на работното място.

 

„Спрете да питате „Как правите всичко това?“

За да променим реалността на толкова много лекари, които също са и майки, трябва да променим въпросите, които им задаваме, предложи Мириам А. Нол, MD, в друга публикация на КevinMD.com. Вместо „Как го правиш?“, което често се пита с нотка на намек, че наистина не може да се направи всичко с еднаква прецизност и отдаденост, тя споделя своето удивление от въпрос на колежка, която я пита директно: „И каква е твоята история?“.

Под „история“ на всеки лекар и майка най-често се визира как една жена успява да координира лично време за себе си, грижи за децата, домакинските задължения, брака, семейния живот, социалния живот, медицината и т.н., отбеляза д-р Нол. Някои заменят дългото пътуване с живеене близо до семейството, докато други заменят работата от разстояние през нощта с тръгване рано, за да вземат децата си от училище.

„Майките правят това, което всички човешки същества правят всеки ден: вземат решения за личния си живот, кариерата и взаимоотношенията“.

 

Защо балансът между професионалния и личния живот е проблем на всички, не само на майките?

Ключово е пренасочването на разговора от темата само за майките лекари към включването на всеки един лекар, независимо от пола. „Първото нещо, което трябва да направим е да спрем да се съсредоточаваме върху родителството и грижата за децата като проблем на жените,“ казва Caprice Greenberg, MD, в своята президентска реч през 2017 г. за Асоциацията по академична хирургия.

„Искам да ви кажа, че родителството и проблемите, свързани с баланса между професионалния и личния живот са критични за всички, независимо от пола или родителския статус“. Тази теза се потвърждава през 2017 г., когато в САЩ се провежда запитване сред лекарите относно проблема за баланс между професионалния и личния живот, при което 51% заявяват, че са били жертва някога в кариерата си или в момента са с burnout.

Майките лекари са изключително ценни кадри, не само, но най-вече поради недостига на лекари. За да подкрепим истински жените, които са едновременно лекари и майки, трябва да насочим енергията си от дебати, дискусии, дискриминация или липса на всякакъв коментар спрямо проблема към решения.

„Нека вместо това се съсредоточим върху това как ние, майките, се справяме в момента и как да подобрим нещата за в бъдеще. Нека спрем да предполагаме, че не може да се направи нищо повече и нека не обиждаме лекарите майки по света като поставяме под съмнение техния ангажимент към медицината, към пациентите, към изследванията и към работата като цяло”, пише д-р Нол.

„Аз съм по-силна като майка лекар, отколкото бих била ако имах само една от тези две прекрасни титли“. Няма как да не признаем уникално силните характери на тези, които са едновременно и лекари, и родители. „Призванието да си родител, както и това да си лекар изискват едни и същи качества от мен: безкрайна емпатия, безсънни нощи, въпроси, на които не винаги може да се даде конкретен и задоволителен отговор, непоколебима работна етика, ежедневни компромиси, търпение и внимателен баланс между началник и персонал“, пише Стефани Граф, доктор по медицина.
Някои проучвания по темата съобщават, че жените лекари вярват, че напредъкът в кариерата им ще се забави от майчинството, подобно на откритията в други професии. В бизнес кариерите например отпуските се свързват с по-малко повишения и по-лоши резултати от годишния медицински преглед, особено за жени, които вземат отпуск, за да имат деца.
На ръководни позиции всяка година отложено майчинство е установено, че увеличава доходите с 9%. Схващането, че жените трябва да са у дома и да се грижат за децата е пречка за напредъка в кариерата в много професии. Стратегиите за преодоляване на този проблем включват образование и целеви програми за развитие на лидерство, но са необходими изследвания, специфични за медицинската практика.

Публикувани са няколко оценки на политики за подкрепа на бременни лекари, предоставяне на отпуск по майчинство и подпомагане на връщането им на работа след раждане. Има обаче някои доказателства, че стажантите предпочитат програми, които предоставят отпуск по майчинство и предлагат гъвкави стратегии за връщане на работа.
Безспорно съществуват забележителни бариери пред жените, преследващи както медицинска кариера, така и майчинство. Трябва да се предприемат проспективни проучвания и строги оценки на политиките и механизмите за подкрепа в различни медицински специалности.

Тъй като повече от половината от стажантите по медицина са жени, двойната роля на майка и практикуващ лекар трябва да бъдат разгледани по-задълбочено с оглед на установяването на стратегии, които позволяват на жените да се справят отлично и в двете роли.

 

Сподели: