Как да сте ефективни или научете се да слушате, когато говорите с пациентите

Сподели:
ГОДИНА: / БРОЙ:

За да стане компетентен лекар, човек трябва да усвои огромен брой факти, но за да предостави висококачествена, рентабилна грижа, докторът трябва също така да може да анализира фактите и данните, получени от пациентите. Медицинските университети успяват да натоварват бъдещите лекари с информация, но не се справят добре с развиването на клинично мислене и на способността на лекарите да работят фокусирано. Лекарите обикновено научават тези уроци, когато започнат работа. Статията е посветена на няколко подхода, които могат да ви помогнат да посрещнете нуждите на пациентите си, като същевременно минимизирате разходите си за безполезни тестове и неефективни лечения.

Пазете се от заблудата при злополука

В Ню Йорк има една стара история за сблъсък между трамвай и вагон, който носи лед, което се случило преди около един век. В трамвая изглежда е имало заети 20 седящи места и около 12 правостоящи, но 73 от пострадалите в този ден отиват в болница, като всички са се оплакали, че са жертви на инцидента. Очевидно част от тези хора не са казали истината.

В ежедневието ни днес виждаме сходни ситуации при трудови злополуки или при инциденти с мотористи например. Някои претенции за нараняване са валидни, но други не са. Всеки случай трябва да бъде оценен индивидуално. Същият феномен засяга поставянето на диагноза за състояние, като набралия популярност в последно време – хроничен синдром на умората. Последният действително съществува, но не при всеки човек, който е системно недоспал.

 
Не бъркайте диагнозите, с поставяне на срамни етикети

Някои лекари, най-често специалистите по психично здраве, не са склонни да диагностицират разстройствата на своите пациенти, често поради добро желание да избегнат поставянето на срамни според обществото етикети. Те се страхуват, че тех­ни колеги могат да имат предразсъдъци към тези болести и да не успяват да осигурят първостепенна грижа за лица, които са етикетирани със социално заклеймени диагнози. Или че пациентите могат да станат жертва на клюки, или дори да загубят работата си, ако се разчуе за тези диагнози.

Тези опасения са разумни, но макар и от време на време те да дават основание за по-внимателно диагностициране, не оправдават пренебрегването на реални проблеми. Нарушения, като депресия, алкохолизъм и паническо разстройство, могат да бъдат лекувани, но само след като бъдат потвърдени от медицински специалист. Нашето предизвикателство като лекари е да диагностицираме точно, като същевременно избягваме поставянето на етикети, което може да забави адекватното лечение.

 
Винаги проверявайте информацията от пациентите

Често пациентите искат лечение или препращане към тесен специалист за състояния, които са диагностицирани на друго място. Понякога пациентите докладват вярна информация, но понякога не е така. Това може да доведе до ненужно лечение или неоправдан разход на средства. Например пациентите могат да смятат, че имат хипотиреоидизъм, докато всъщност могат да имат хипертиреоидизъм. Или че имат възпалително заболяване на червата, а реално да са им казали, че имат синдром на раздразненото черво. Винаги изисквайте медицинска документация за съобщаваните състояния или искайте контакт на болницата/специалиста, при които е установено заболяването.

Не бъркайте социални проблеми с болести

Нестабилната стенокардия е една от най-често срещаните диагнози при нужда от освобождаване от отговорност в някои болници в САЩ.

Обичайната история е, че някой пристига в спешното отделение с болка в гърдите, която не изчезва след прилагането на нитроглицерин.

Пациентът е приет в контролирано легло и са направени серийни сърдечни ензимни изследвания. Когато те са в норма, следва тредмил тест и/или ехокардиография. Тези процедури често показват някои аномалии и се слага диагноза ИБС, дори ако обективната аномалия е минимална.

Тези пациенти често се връщат многократно. Някои от тях действително развиват сърдечно заболяване, но други не. За мнозина тези симптоми отразяват големи стресови ситуации. Дори при пациенти с действително увреждане на коронарната циркулация, качеството на семейното и социалното положение на пациента играе съществена роля при определянето на риска от миокарден инфаркт. Отново, когато разглеждате пациента в цялост, намалявате разходите и заболяемостта с течение на времето.

Поставяйте под въпрос новите научни открития

Голяма част от това, което се появява в литературата, е смислено, но от време на време се публикуват неверни твърдения. Един пример за това е “контролирано” проучване на постелен режим за лечение на болки в гърба при военнослужещи. Половината от участниците са лежали във военна болница, защото не са се чувствали добре. На другите било наредено  да стоят прави в продължение на часове и да гледат свои колеги, подложени на основно военно обучение. Групата, лекувана с постелен режим, се завръща за учебни действия значително по-бързо от останалите. Авторите твърдят, че това показва стойността на постелния режим за болките в гърба, но, разбира се, това не е вярно.

И отново, критичното мислене на всеки етап от ежедневната ви работа ще ви спести разходи и усилия.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...