Съвети за нови лекари: Опитни професионалисти споделят своите съвети за успех

Сподели:
ГОДИНА: 2023 / БРОЙ: 5

Въпреки че е съвсем разбираемо, новите специализант-лекари да усещат огромен натиск да се представят като медици, това просто трябва да бъде преодоляно. За щастие, съветите от вече минали по този път лекари може да направи процеса малко по-лесен. По-долу сме събрали съвети от опитни здравни специалисти, за да помогнем на специализантите първа година.

 

Управление на работното натоварване

„Бъдете изключително организирани и се уверете, че сте направили система за всички дейности, които трябва да свършите през деня, като давате приоритет на най-важните. Ако установите, че сте претоварени, помолете за помощ. Това не е лесен преход. Вашите колеги са винаги там, за да Ви подкрепят и да Ви помогнат да се научите” – д-р Рена Малик, директор на женската тазова медицина и реконструктивна хирургия в Медицинския факултет на Университета на Мериленд.

„Помолете за помощ, когато имате нужда от такава. Въпреки че сте нетърпеливи да докажете способностите и знанията си, смирението на работното място е по-важно първоначално. Вашите колеги с повече опит ще се чувстват ценени и уважавани, когато ги попитат за мнението им, и ако сте нов лекар, те ще възприемат това като зрялост, а не като слабост. Важно е и кого молите за помощ. Медицински сестри, санитарите и останалия персонал могат да са ви от огромна помощ, но те не са Ваши слуги. Ако представят алтернативно мнение и позиция, изслушайте ги с уважение“.

„Когато бях нов лекар, щеше да е добре да знаех, че не е страшно да се правят грешки. Въпреки че даваме всичко от себе си, понякога нещата не се случват по начина, по който сме планирали. Иска ми се да бях по-добър в това да не съм толкова строг със себе си. Докато работите упорито, за да осигурите абсолютно най-добрата грижа на пациентите си, трябва да се гордеете с усилията си. В този смисъл не всеки пациент, който видите, ще ви хареса. Не се самоунижавайте; направете всичко възможно, защото това е най-доброто, което можеш да направиш” – д-р Джереми Грийн, дерматолог.

„Дайте си време да се научите. Много млади лекари са стресирани, защото не са запознати с определени процедури или диагнози. Това обаче е напълно нормално. Идеята на специализацията е да се упражнявате върху това, което сте научили. Не бъдете прекалено строги към себе си и не се страхувайте да задавате въпроси. Да бъдеш настоятелен е високо ценено, особено след като другите лекари нямат време да те преследват, за да обясняват нещата” – д-р Лина Великова, експерт по съня.

 

Грижете се за себе си

„Носете добри обувки. Ще сте на крак цял ден, а за лекарите „цял ден“ наистина означава цял ден. Ако не носите ергономични обувки или стелки, ще развиете дългосрочно увреждане на гърба и болки в ставите. Трябва също така да се грижите за тялото си често и да практикувате йога, стречинг или друг вид разтоварващ спорт. От лекарите се изисква да повдигат и преместват тежки предмети и пациенти от време на време. Ако не практикувате добра техника на повдигане, можете да нараните врата или гърба си“ – Санди Грифин, LPN, CHPLN, координатор по осигуряване на качеството в хоспис, Южна Луизиана.

„Имайте свой собствен лекар. Лекарите са склонни да се лекуват сами твърде често. Имаме нужда от безпристрастен човек, който да улавя неща, които не търсим сами. Ако нещо не ви се струва малко „неправилно“, прегледайте го. Трябва също да отделите време за достатъчен сън. Сънят подобрява паметта, настроението и сексуалната функция, намалява раздразнителността. Той трябва да бъде голям приоритет за всички лекари” – Томас Дженеби, доктор по медицина, сертифициран пластичен хирург и собственик на Центъра за пластична и козметична хирургия в Южен Тексас.

„Годините, прекарани в медицинско обучение, не ни подготвят за това как ще се грижим за себе си. Моят съвет към бъдещите колеги е да разработят ритуал за самообгрижване, който помага за управление на стреса, тъй като стресът е неизбежен. Няма едно просто средство за грижа за себе си, по-скоро е подход за цялото тяло, който включва здравословно, разнообразно и балансирано хранене, физически упражнения ежедневно, психическо благополучие, сън и селективно внимание. В крайна сметка отговорността на отделния лекар е да подхрани своята лична устойчивост, която ще допринесе за неговото благосъстояние и ще предотврати прегарянето” – Мониша Бханоте, доктор по медицина, троен сертифициран лекар в Baptist MD Anderson Cancer Center и учител по йога медицина.

 

Комуникация с пациентите

„Лекарите ще работят (в зависимост от избраната от тях област) с тези, които или умират, или са опечалени. Няма нищо по-лошо от здравен специалист, който или заобикаля проблема, или напълно пропуска възможността да проведе тази дискусия със своя пациент или член на семейството. Помнете, че не можете да отнемете емоционалната им болка. Когато някой скърби или е бил информиран за прогнозата си, добре е да му позволите да изрази емоцията си. Всъщност това е в негов най-добър интерес“ – Айлийн Моран, LCSW-R.

„Бъдете активен слушател на пациентите си. Изслушвайте техните притеснения и след това отразявайте това, което са споделили с вас. Обикновено формулирам така изреченията си: „Добре, г-жо Смит, чувам, че казвате, че сте изпитвали X и сте загрижени. Правилно ли разбрах? Това успокоява пациентите, че техните притеснения се съобщават точно и се уважават” – Edna Ma, MD, анестезиолог.

 

Съвместна дейност

„Сега, след като сте завършили медицина, може да ви е трудно да отделите време да седнете и наистина да слушате. Но често ще откриете, че като слушате, спестявате време в дългосрочен план. Дръпнете си стол и поговорете с пациентите в стаята за това как вървят нещата. Попитайте за състоянието на ума им и как се чувстват относно грижите за тях. След това обсъдете с медицинската сестра и получете повече информация относно състоянието на пациентите. Комбинирайте тези два подхода, за да разберете как върви лечението и да си съставите бъдещ план, който да бъде най-ефективен” – Хилари Ериксън, RN, BSN, автор на блога за семейния живот Pulling Curls.

„Не се страхувайте да изграждате взаимоотношения с колегите си. От анестезиолози до медицински сестри, от техници до други специализиращи лекари, изградете взаимоотношения и се научете да уважавате всички части от пъзела. Всяка част осигурява цялото и фокусът винаги е пациентът, а не доказването. Докато току-що сте завършили обучението си и сте запалени по това, което знаете, просто може да има медицинска сестра, която работи от десетилетия, която знае повече. Помислете за други източници. Ако можете да направите това, успехът ще бъде ваш и хората ще обичат да работят с вас” – Рене Сънди, доктор по медицина, сертифициран анестезиолог.

 

С поглед към бъдещето

„Продължавайте напред. Винаги бъдете нащрек за вълнуващи нови възможности. Ученето не спира след завършване на медицинския университет или завършване на вашата специализация. Присъединете се към професионални организации и клубове, свързани с вашата специалност. Посещавайте лекторски семинари, конференции, срещи, обучения, когато е възможно. Помислете за добавяне на професионален сертификат или два към вашето портфолио“ – Велимир Петков, DPM, медицински директор на Premier Podiatry.

„Това, което сега знаем като предоставяне на грижи за пациентите, определено ще бъде различно след 20 години. Начинът, по който практикувах преди 30 години, е едва разпознаваем сега. Промяната ще настъпи още по-бързо през следващите няколко години. Намерете практика, която приема промяната, или дори по-добре – е лидер в промяната.

Освен това намерете практика, която включва непрекъснато учене и адаптиране на нови стандарти за грижа. Най-добрите практики имат системи, които споделят знания и нови стандарти” – д-р Джоан Фрут, медицински директор в Avance Care.

 

Сподели: