високотехнологични системи за извършване на минимално инвазивни хирургични процедури в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“

253
ГОДИНА: / БРОЙ:

Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ разполага със съвременни, високотехнологични системи за извършване на минимално инвазивни хирургични процедури. В състава на клиниката с ръководител проф. д-р Васил Каракостов, такъв тип процедури се извършват от добре подготвени екипи от хирурзи. Лечебното заведение притежава два съвременни магнитно резонансни томографа за осъществяване на прецизна диагностика на мозъчни и други заболявания. За да може да бъде реализирана една минимално инвазивна неврохиругична процедура, опитните екипи използват невронавигационни системи от последно поколение. Тази медицинска иновация е оборудвана със специфичен софтуер и специални приставки за сливане с образите от магнитно резонансната томография.

Невронавигационната система подпомага хирурга в достигането до набелязаната цел (мозъчен тумор или друг процес подлежащ на хистологично уточняване) и намалява риска от нежелани усложнения. Особено подходяща е за дълбоко разположени мозъчни процеси, разполагащи се около важни центрове и кръвоносни съдове. Задаването на координатите, тяхното изчисляване до набелязаната цел се извършва преди да започне същинската хирургична дейност. Софтуерната система на невронавигацията предоставя на неврохирурга желаната и безопасна траектория до набелязаната цел през цялото време на процедурата. Пациентът може да бъден поставен в условията на по-лека анестезия а в някои случаи с конкретна специфика да бъде събуден по време на процедурата.

Съвременните невронавигационни системи с които разполага клиниката не позволяват отклонение в координатите и загуба на правилната посока към набелязаната цел. Възможностите на невронавигационните системи са за стандартна невронавигация, при която главата е фиксираната в специален държач и не може да бъде подвижна по време на процедурата и допълнителна магнитна приставка с която движението на главата е възможно във всеки един етап на процедурата. Тези невронагационни системи са особено подходящи за пациенти с дълбоки мозъчни тумори, тумори на черепната база, хипофизни и други тумори подходящи за операции през носа. Те могат да бъдат категоризирани като минимално инвазивни хирургични процедури с използване на високотехнологични медицински апарати.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...