Имунотерапиите правят революция в лечението на метастатичен рак

219
ГОДИНА: / БРОЙ:

Имунотерапиите правят революция в лечението на метастатичен рак, в онкохематологията и в лечението на над десет солидни тумори. Ето защо очакван интерес предизвика Третата годишна конференция IO365 v3 с международно участие, организирана от Българското научно дружество по имуноонкология от 24 до 26 ноември 2023 г. в гр. София. Конференцията се проведе в хибриден вариант – на живо в няколко зали и онлайн, като участие взеха над 160 лекари. През двата дни на Националната конференцията IO365 v3 изявени български медицински онколози, хематолози, имунолози, дерматолози, гастроентеролози, лъчетерапевти и други специалисти представиха и обсъждаха актуални проблеми в имунолечението на рака.

Водещи европейски и американски имуноонколози обмениха опит с българските си колеги:

  • проф. Алфредо Адео, от Университетската болница в Женева, Швейцария
  • проф. Таня Чуфер, Медицински факултет, Университет в Любляна, Словения
  • проф. Мая Готфрид, медицински център Мейр, Университет Тел Авив, Израел
  • проф. София Бака, Медицински център „Интербалкан“, Солун, Гърция.
  • д-р Тулия Бруно, Университет Питсбърг, САЩ, Американското дружество по имуноонкология (SITC)
  • доц. д-р Ана Цветанович, Университетски център Ниш
  • д-р Натали Рабинович, медицински център Мейр, Израел
  • д-р Самех Дахер, Раков център Шеба, Израел

 

Званието „Почетен член на Българското научно дружество по имуноонкология“ бе връчено на проф. д-р Лазар Попович от Университета на Нови сад, Република Сърбия, за неговия принос в развитието на имунотерапията на злокачествени заболявания, за приноса му в европейското развитие на онкологията, както и за насърчаването на професионалното издигане на онколозите от Балканите.

Имунотерапиите подобриха значимо преживяемостта на пациентите с авансирал рак и с 10 различни туморни локализации, както и на онкохематологичните заболявания, като удължиха значимо преживяемостта на пациентите и дори намалиха риска от рецидиви при вече излекувани пациенти. Вече две трети от най-честите солидни тумори се лекуват с имунотерапия. Тя вече се прилага и като поддържаща след операция и значително намалява риска от рецидив на рака. Създаде се и протокол за предоперативно приложение на имунотерапия при един от най-агресивните форми на рак на гърдата, което доведе до по-успешни операции и удължена ремисия“, обясни на пресконференция преди откриването на форума председателят на Организационния комитет доц. д-р Желязко Арабаджиев, дм. Той подчерта, че България има най-добра лекарствена онкология, но все още изостава в профилактиката и скринингите за онкологични заболявания.

На пресконференцията бе представено първото ръководство „Компендиум за имунотерапия на солидни тумори“, подготвено от Работна група към Българското научно дружество по имуноонкология, начело с доц. д-р Николай Цонев. „Ръководството по имунотерапия има практическа насоченост – да улеснява българските онколози с най-необходимата информация за чекпойнт инхибиторите, с които разполагаме. Включени са и най-важните изводи от проведените по света клинични проучвания“, заяви доц. Цонев.

Имунологът проф. Доброслав Кюркчиев обясни, че при ракови заболявания имунната система не е слаба, а дисрегулирана, като част от имунните клетки започват да обслужват тумора. „Чрез имунотерапията имунната система се обучава как да се бори с туморните клетки и дори след прекратяването на вливанията имунотерапията продължава да работи. При 15% от туморите можем с месеци и дори година по-рано от появата на симптомите на рака да откриваме паранеопластични антитела. За съжаление те не може да се ползват за диагноза, защото са налични и при ревматологични заболявания. Но откриването им може да насочи клиницистите“, заяви проф. Кюркчиев.

Медицинският онколог д-р Таня Златанова – специалист в лечението на белодробен карцином и секретар на Българското научно дружество по имуноонкология – сподели своите впечатления от проведения през септември в Чикаго, САЩ, конгрес по имуноонкология, промотиращ лидерството на жените в тази област на медицината. Д-р Златанова подчерта, че тази инициатива няма нищо общо с феминизма, а е начин да се обърне внимание, че все повече стават жените онколози и че те заслужават своето място. На самата конференция се проведе панел на тема „Жените в имуноонкологията“ – съвместна сесия с американското дружество по имуноонкология (SITC).

 

 

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...