Неонатологичното отделение в Кърджали се нуждае от нов респиратор

ГОДИНА: / БРОЙ:

Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД – Кърджали е поредната кампания, с която Фондация “Нашите недоносени деца” цели да подобри грижите за най-малките и крехки новородени от всички краища на България. С помощта на дарители се събират средства за закупуването на така важната за отделението апаратура. Кампанията е на стойност 41 580 лв., а всеки който желае да я подкрепи, може да го направи чрез дарение по банков път от раздел “Активни кампании” в сайта на фондацията.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подпомагане на дишането на преждевременно родените бебета, които в повечето случаи се раждат с недостатъчно развити бели дробове. В неонатологичното отделение в Кърджали в момента ползват много стар модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата д-р Нурие Шабан.

“Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр.”, споделя тя.

Неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД отделение е с II ниво на компетентност и затова бебета, родени с тегло под 1200 g и преди  28-а г.с. трябва да бъдат приведени в трето ниво неонатологично отделение. Но поради липсата на добър респиратор, в момента дори бебета с тегло под 1500 g се налага да бъдат транспортирани до Пловдив.

“Респиратор от ново поколение е нужен и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност”, посочва  д-р Шабан.

Бебенцата, които се раждат много по-рано от очакваното трябва първо да бъдат стабилизирани, преди да бъдат приведени в клиника по неонатология с III-то ниво на компетентност за продължаване на лечението. Липсата на модерен респиратор излага и тях на ненужни рискове, които могат да бъдат предотвратени.

Преместването в друг град също е предизвикателство за недоносените бебета, които са с изключително крехко здраве. То ги разделя и от родителите им. Често за семействата на преждевременно родени деца пътуването е трудно, особено за майката в първите дни след раждането. Това лишава бебето и от така важния контакт с родителите му, както и от майчина кърма, която носи многобройни ползи за здравето и за оптималното му развитие. Закупуването на нов респиратор за отделението ще позволи да се осигурят повече и по-качествени грижи на място за най-малките пациенти в Кърджали.

Неонатологично отделение на  МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски”АД е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали.

През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. Над 10% от ражданията са преждевременни. Само от началото на тази година в болницата са проплакали 89 бебета.

Осигуряването на по-добра апаратура и подобряването на условията в неонатологичните отделения в цялата страна са били винаги една от основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца”. Целта е недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават възможно най-качествени грижи при раждането си, независимо къде са родени. Апаратурата за неонатологичните отделения е сред най-скъпите за всяка болница, а в същото време е животоспасяваща и от огромно значение и за бъдещото здраве и развитие на най-малките пациенти, които се нуждаят от нея.

Фондация “Нашите недоносени деца” работи от над 10 години в България  с мисията да предоставя подкрепа на най-малките бебета, техните семейства и медицинските специалисти. Тя е основана от родители на недоносени деца и работата ѝ е насочена в три основни направления:

  • Подобряване на средата в неонатологичните отделения в страната.
  • Насърчаване на семейно-ориентираните грижи чрез изграждане на семейни стаи и кътове за кърмене и кенгуру-грижи.
  • Проследяване на развитието на недоносените деца чрез терапевтична работа от най-ранна възраст. За проследяването на развитието на недоносените бебета и подкрепа за техните семейства, към Фондацията е основан и работи Център за детско развитие “Малки чудеса”.

През изминалите години с помощта на дарители и чрез кампании на Фондация “Нашите недоносени деца”, са дарени апаратура и консумативи за десетки неонатологични отделения в страната. Изградени са семейни стаи и кътове за кенгуру-грижа в съответствие със световно признатите практики за близост на бебето и родителите след раждането. Усилията на Фондацията са насочени и към осигуряване на възможности за късно проследяване на развитието на недоносените деца, за което в България все още няма национална програма. Предоставя се и психологическа помощ чрез групи за подкрепа за семейства на недоносени деца, родители, претърпели загуба и родители на деца с увреждания.

 

Може да научите повече за кампанията на Фондация “Нашите недоносени деца” на: https://premature-bg.com/news/da-pomognem-na-nedonosenite-bebeta-v-kardzhali/

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...