Онкофертилитет

837
0
Сподели:
ГОДИНА: / БРОЙ:

31През 2022 г. се смята, че повече от 8200 австралийци под 40 години са били диагностицирани с онкологично заболяване. Това е повече от два пъти в сравнение с 80-те години. Добрата новина е, че повече мъже, жени и деца от всякога оцеляват.

Това се дължи на по-ранната диагностика и по-успешните лечения. Някои оценки показват обаче, че само половината от онкоболните имат документирана дискусия по отношение запазване на фертилността. Както ракът, така и лечението му могат да намалят плодовитостта и за двата пола. Химиотерапията, радиацията и хирургията трайно редуцират броя на яйцеклетките и сперматозоидите.

Онкофертилността е сравнително наскоро установена медицинска подспециалност, която предоставя възможности за запазване на плодовитостта. Обръщането към качеството на живот от биологична, психологическа и социална гледна точка признава потенциалния дистрес, който намалената плодовитост може да причини на оцелелите. Ето и три новости, които научихме за онкофертилитета:

Нивата на забременяване след замразяване на яйцеклетки са подобни на тези след замразяване на ембриони, с нива на живораждаемост съответно 46 и 54%.
Замразяването на овариална тъкан и присаждането при жени вече не се счита за “експериментално”, но се препоръчва специално наблюдение за момичетата под 13 години. Това е така, защото клиничният опит на пациенти, които са били на възраст под 20 год. остава ограничен.
Замразяването на тестикуларна тъкан при момчета преди пубертета понастоящем се счита за “експериментално”, тъй като няма зрели сперматозоиди.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...