Проф. Боряна Делийска: Високопротеиновата диета уврежда бъбреците

ГОДИНА: / БРОЙ:

– За какво служат бъбреците, проф. Делийска?

Общоизвестно е, че през бъбреците уринираме, но по-важното е, че те са най-значимият регулатор на вода и различни електролити в организма. Когато тялото бива пренатоварено, например след приемане на по-голямо количество определена храна, бъбреците регулират отделянето на токсините, балансират промяната в киселинността и нивото на различните електролити, като или повишават изхвърлянето им с урината, или напротив – ги задържат в организма. Всичко това е възможно с подаване на сигнали между клетките и структурите на бъбрека. Бъбреците са своеобразен буфер, т.е. освен да отделят токсините посредством уринирането, тези органи служат за запазването на добрия баланс на веществата и водата в организма.

Тук искам да подчертая, че е остаряло да се твърди, че пациентите с анемия трябва да се хранят с много месо. Ако това беше вярно, всички вегани и вегетарианци трябваше да са анемични. Едва ли някой квалифициран лекар ще препоръча високопротеинова диета за анемици. Има си причини за заболяването, те се търсят, след което се лекуват. Да, месото може да е от полза в препоръчания хранителен режим, но това не означава да се яде по едно кило телешки дроб… Не препоръчвам само растителни и млечни протеини, разбира се, тези пациенти могат с удоволствие да хапват месо, но когато то е прекалено, организмът им просто ще реагира негативно. Това е добър момент да се отбележи, че прекаляването със солено и сладко също може да увреди бъбреците – дали след една, две или двайсет години никой не може да каже, но организмът реагира на всичко, което му е много. Той е една невероятно добре работеща „машина”, когато е здрав и реагира на всичко, което му е в повече.

Продължителният глад също не е полезен за организма, защото му причинява стрес. Случвало се е да идват пациенти, които с идеята да се прочистят, гладуват. Е, добре, но те не знаят, че бъбреците им са болни. Болният бъбрек страда тихо и мълчаливо намалява функцията си. “Нищо не ме боли, защо трябва да тръгна на диализа?” е често задаван въпрос. За съжаление, увреденият бъбрек тихомълком, едва ли не подмолно, боледува. Случвало се е пациенти, които не знаят, че имат проблеми с бъбреците си, да решат, че ще прочистват организма си, поставяйки се на чай и две ябълки на ден. Това не само не им е помогнало, но е задълбочило увреждането на бъбреците им.

Кето диетата също е рискова предпоставка за увреждане на бъбреците. Ако човек е сигурен, че те са здрави, може да си я позволи, но в другия случай буквално ще ги смачка.

Аз винаги съветвам пациентите, решили да започнат кето диета, да си направят профилактични изследвания – креатинин, пикочна киселина и урина.

Те дори не са толкова скъпи – струват около 15 лв. Креатининът е белег как работят бъбреците. Високата пикочна киселина е друг фактор, който има неблагоприятни въздействия върху хипертонията, сърдечно-съдовите заболявания и същевременно уврежда бъбреците. При един здрав бъбрек обикновено урината е без никакви отклонения. Ако има промени, дори и съвсем слаби, е задължителна консултация с нефролог. Препоръчвам на активно спортуващите, спазващи стриктни режими и приемащи добавки, както и на всеки, отговорен за собственото си здраве, да изследва тези три показателя поне веднъж годишно. Те дават много добра начална информация за отделителната система и ако има необходимост с допълнителни изследвания се доизяснява диагнозата на бъбречното увреждане.

– С кои витамини най-често прекаляват хората и до какво води това за бъбреците, проф. Делийска?

Мултивитамините, независимо дали под формата на таблетка, на саше или ефервесцентни, са подходящи в определени количества, съобразени с дневната нужда на организма. Тук, разбира се, не бива да се приемат едновременно по пет вида мултивитамини на различни фирми. Има спортуващи, които приемат различни витамини във ветеринарни дози. Няма как да не реагира организмът. През зимата е известно, че приемът на плодове и зеленчуци е по-ограничен.

От една страна, това се дължи на факта, че са по-некачествени и невкусни, а от друга, че са по-скъпи. За щастие, полека-лека започваме да изпращаме студеното време и тепърва започва изобилстването от различни плодове и зеленчуци. В предстоящите пролет и лято е добре набавянето на витамини да се случва именно от тях.

Препоръчвам, докато все още слънцето се крие, да се приема витамин D особено в големите градове, където неминуемо има смог. Добре е да се взема и витамин C, но категорично в малки количества, защото в противен случай той може да спомогне за образуване на камъни в бъбреците. Големите дози от по 500 или 1000 мг могат да се приемат няколко дни при неразположение вследствие на грип или простуда, но не и месеци наред.

– Какви са симптомите на проблеми с бъбреците?

Никакви. Единствено, когато човек има камъни в бъбреците се усеща болка в тази област или от време на време, когато е с възпаление, но тогава се покачва и телесната температура и признаците са разпознаваеми. При сериозните бъбречни заболявания не се усеща никаква болка или дискомфорт. Случвало се е в спешното отделение на болницата ни да докара човек, защото му е станало лошо в службата. Оказва се, че той е с напреднала бъбречна недостатъчност и директно го включваме на диализа. Преди 15-20 години започна инициативата със Световния ден на бъбрека за огласяване на проблема с бъбречните заболявания, защото късното диагностициране на бъбречни заболявания не е проблем само в България, но и по цял свят. Малко се изследват хората, защото неглижират отделителната си система, а и нямат оплаквания. Едва когато бъбречната недостатъчност е напреднала, човек се чувства отпаднал, но обикновено го отдава на претоварване в работата или недоспиване.

– Как се отразява прекомерният прием на течности, сред които и енергийни и газирани напитки?

Водата се е превърнала в мания. Това е много сериозен проблем. Още в началото казахме, че бъбреците са органи, балансиращи нивото на течност в организма. Съответно нормалното количество прием на вода е добре за всеки пациент, а повишеното количество причинява свръховодняване на организма, което не е добре.

Намаленото количество води до обезводняване, което също не е добре. Та, кое е препоръчителното количество течности? Ако навън е близо 40 градуса и ти си във фитнес залата и обилно се потиш, тогава е уместно по-голям прием, 2-2,5 литра и повече. Но ако навън е -10 градуса и ти се свиваш до парното, няма нужда да се наливаш с 3 литра. Когато говорим за течности, редно е да се разбира “всички течности, които се приемат”, не само водата. Не говорим за 2 литра вода и още 2 – други течности. Какво е течност ли? Кафетата, чаят, тараторът, компотите, всичките видове супи, киселите млека, плодовете, зеленчуците – в една салата с краставици и домати има много течност.

Срещала съм съвети: “Пийте вода и ще отслабнете”… Ако си хапвате обилно, пиейки и много вода, още повече ще качите килограми. Другият призив е “Пийте вода, защото тя гони мазнините”… Няма как да гони мазнините. Момиченцето е слабичко, защото малко яде, а не защото пие много вода. По-пълничкият е така, не защото не пие вода, а защото си хапва добре.

Слушайте тялото си. Има хора, които пият малко вода, но приемат течностите под друг вид – чайове, супи, млека и др. Те не чувстват жажда и в такъв случай не е нужно да се наливат с вода. Не препоръчвам обаче водата да се замества с безалкохолни, преработени сокове, газирани напитки, енергийни напитки и други.

Има заболявания на сърцето, на бъбреците, при които дори се дават отводняващи и се препоръчва намален прием на течности. Тогава болният трябва да се съобрази с режима, препоръчан му от лекуващия лекар.

 

Източник: puls.bg

Определено има. Мислейки, че правим добро, всъщност увреждаме бъбреците си. Един пример за това са активно спортуващите във фитнес залите или т.нар. бодибилдъри (от англ. ез. “bodybuilder” – културист). За изграждането на по-голяма мускулна маса тези хора често поддържат определени режими и приемат специфични добавки. Високопротеиновата диета е един от рисковите фактори, на които активно практикуващите фитнес излагат бъбреците си. В отделението сме приемали пациент, който освен всички месни и растителни белтъчини (протеини), които приемаше, изяждаше и почти по една кора яйца. Това са почти трийсет яйца на ден плюс гарнитурите от сирене, извара или друго, които дори и в по-малки количества все пак съдържат протеин. Досещате се, че беше натоварил бъбреците в много тежка степен. Високопротеиновата диета, все по-разпространена сред младите, може би имащи идеята, че ако се приемат огромни количества белтъчини, ще натрупат големи мускули, винаги в даден момент уврежда бъбреците. Появяват се камъни в бъбреците, отлагания на калций в бъбречната тъкан, включително и други по-тежки бъбречни увреждания. Тук трябва да се отбележи, че възникват и други проблеми като високо кръвно налягане. Съвсем наскоро приехме двама мъже на 38-40-годишна възраст със сериозни бъбречни заболявания, които освен високопротеинова диета са взимали и различни протеини и добавки.

– Как протеините се преработват от бъбреците?

Бъбрекът е този, който дезинтоксикира организма. Ако да кажем сме преяли с много месо, той изхвърля разпадните продукти, за да запази баланса в организма, но нека не забравяме, че като всеки орган, има определен капацитет. Бъбрекът не е магическа част от тялото ни, която работи безотказно, независимо от натоварването. Тя действително работи, но започва да декомпенсира и постепенно бъбречната функция намалява. В нормално състояние 30% от бъбречната тъкан “дреме” – така е прието да се казва в нашата специалност. Това е така, защото бъбреците “се включват”, когато човек приеме голямо количество месни белтъци. Уточнявам, че растителните протеини не са толкова вредни. Когато цялата тъкан работи на пълния си капацитет, в даден момент изнемогва. Шофьорите казват, че не е хубаво да форсираш двигателя на колата си, когато тя е спряна на едно място. Нещо подобно правим с бъбрека си – форсираме го докато вече не “изгасне”.

 

Тук искам да подчертая, че е остаряло да се твърди, че пациентите с анемия трябва да се хранят с много месо. Ако това беше вярно, всички вегани и вегетарианци трябваше да са анемични. Едва ли някой квалифициран лекар ще препоръча високопротеинова диета за анемици. Има си причини за заболяването, те се търсят, след което се лекуват. Да, месото може да е от полза в препоръчания хранителен режим, но това не означава да се яде по едно кило телешки дроб… Не препоръчвам само растителни и млечни протеини, разбира се, тези пациенти могат с удоволствие да хапват месо, но когато то е прекалено, организмът им просто ще реагира негативно. Това е добър момент да се отбележи, че прекаляването със солено и сладко също може да увреди бъбреците – дали след една, две или двайсет години никой не може да каже, но организмът реагира на всичко, което му е много. Той е една невероятно добре работеща „машина”, когато е здрав и реагира на всичко, което му е в повече.

Продължителният глад също не е полезен за организма, защото му причинява стрес. Случвало се е да идват пациенти, които с идеята да се прочистят, гладуват. Е, добре, но те не знаят, че бъбреците им са болни. Болният бъбрек страда тихо и мълчаливо намалява функцията си. “Нищо не ме боли, защо трябва да тръгна на диализа?” е често задаван въпрос. За съжаление, увреденият бъбрек тихомълком, едва ли не подмолно, боледува. Случвало се е пациенти, които не знаят, че имат проблеми с бъбреците си, да решат, че ще прочистват организма си, поставяйки се на чай и две ябълки на ден. Това не само не им е помогнало, но е задълбочило увреждането на бъбреците им.

Кето диетата също е рискова предпоставка за увреждане на бъбреците. Ако човек е сигурен, че те са здрави, може да си я позволи, но в другия случай буквално ще ги смачка.

Аз винаги съветвам пациентите, решили да започнат кето диета, да си направят профилактични изследвания – креатинин, пикочна киселина и урина.

Те дори не са толкова скъпи – струват около 15 лв. Креатининът е белег как работят бъбреците. Високата пикочна киселина е друг фактор, който има неблагоприятни въздействия върху хипертонията, сърдечно-съдовите заболявания и същевременно уврежда бъбреците. При един здрав бъбрек обикновено урината е без никакви отклонения. Ако има промени, дори и съвсем слаби, е задължителна консултация с нефролог. Препоръчвам на активно спортуващите, спазващи стриктни режими и приемащи добавки, както и на всеки, отговорен за собственото си здраве, да изследва тези три показателя поне веднъж годишно. Те дават много добра начална информация за отделителната система и ако има необходимост с допълнителни изследвания се доизяснява диагнозата на бъбречното увреждане.

– С кои витамини най-често прекаляват хората и до какво води това за бъбреците, проф. Делийска?

Мултивитамините, независимо дали под формата на таблетка, на саше или ефервесцентни, са подходящи в определени количества, съобразени с дневната нужда на организма. Тук, разбира се, не бива да се приемат едновременно по пет вида мултивитамини на различни фирми. Има спортуващи, които приемат различни витамини във ветеринарни дози. Няма как да не реагира организмът. През зимата е известно, че приемът на плодове и зеленчуци е по-ограничен.

От една страна, това се дължи на факта, че са по-некачествени и невкусни, а от друга, че са по-скъпи. За щастие, полека-лека започваме да изпращаме студеното време и тепърва започва изобилстването от различни плодове и зеленчуци. В предстоящите пролет и лято е добре набавянето на витамини да се случва именно от тях.

Препоръчвам, докато все още слънцето се крие, да се приема витамин D особено в големите градове, където неминуемо има смог. Добре е да се взема и витамин C, но категорично в малки количества, защото в противен случай той може да спомогне за образуване на камъни в бъбреците. Големите дози от по 500 или 1000 мг могат да се приемат няколко дни при неразположение вследствие на грип или простуда, но не и месеци наред.

– Какви са симптомите на проблеми с бъбреците?

Никакви. Единствено, когато човек има камъни в бъбреците се усеща болка в тази област или от време на време, когато е с възпаление, но тогава се покачва и телесната температура и признаците са разпознаваеми. При сериозните бъбречни заболявания не се усеща никаква болка или дискомфорт. Случвало се е в спешното отделение на болницата ни да докара човек, защото му е станало лошо в службата. Оказва се, че той е с напреднала бъбречна недостатъчност и директно го включваме на диализа. Преди 15-20 години започна инициативата със Световния ден на бъбрека за огласяване на проблема с бъбречните заболявания, защото късното диагностициране на бъбречни заболявания не е проблем само в България, но и по цял свят. Малко се изследват хората, защото неглижират отделителната си система, а и нямат оплаквания. Едва когато бъбречната недостатъчност е напреднала, човек се чувства отпаднал, но обикновено го отдава на претоварване в работата или недоспиване.

– Как се отразява прекомерният прием на течности, сред които и енергийни и газирани напитки?

Водата се е превърнала в мания. Това е много сериозен проблем. Още в началото казахме, че бъбреците са органи, балансиращи нивото на течност в организма. Съответно нормалното количество прием на вода е добре за всеки пациент, а повишеното количество причинява свръховодняване на организма, което не е добре.

Намаленото количество води до обезводняване, което също не е добре. Та, кое е препоръчителното количество течности? Ако навън е близо 40 градуса и ти си във фитнес залата и обилно се потиш, тогава е уместно по-голям прием, 2-2,5 литра и повече. Но ако навън е -10 градуса и ти се свиваш до парното, няма нужда да се наливаш с 3 литра. Когато говорим за течности, редно е да се разбира “всички течности, които се приемат”, не само водата. Не говорим за 2 литра вода и още 2 – други течности. Какво е течност ли? Кафетата, чаят, тараторът, компотите, всичките видове супи, киселите млека, плодовете, зеленчуците – в една салата с краставици и домати има много течност.

Срещала съм съвети: “Пийте вода и ще отслабнете”… Ако си хапвате обилно, пиейки и много вода, още повече ще качите килограми. Другият призив е “Пийте вода, защото тя гони мазнините”… Няма как да гони мазнините. Момиченцето е слабичко, защото малко яде, а не защото пие много вода. По-пълничкият е така, не защото не пие вода, а защото си хапва добре.

Слушайте тялото си. Има хора, които пият малко вода, но приемат течностите под друг вид – чайове, супи, млека и др. Те не чувстват жажда и в такъв случай не е нужно да се наливат с вода. Не препоръчвам обаче водата да се замества с безалкохолни, преработени сокове, газирани напитки, енергийни напитки и други.

Има заболявания на сърцето, на бъбреците, при които дори се дават отводняващи и се препоръчва намален прием на течности. Тогава болният трябва да се съобрази с режима, препоръчан му от лекуващия лекар.

 

Източник: puls.bg

Сподели: