Пушенето на електронни цигари води до повишен риск от ССЗ

818
0
Сподели:
ГОДИНА: 2022 / БРОЙ: 12

Дългосрочната употреба на електронни цигари (e-cigs) или vaping може значително да увреди функцията и целостта на кръвоносните съдове на тялото, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, използването както на електронни, така и на обикновени цигари може да доведе до дори по-голям риск от използването на всеки от тези продукти самостоятелно.

В първото от две проучвания проф. д-р Спрингър и колегите му от Калифорнийския университет събират кръвни проби от 120 доброволци, включващи дългогодишни пушачи на електронни цигари, дългогодишни пушачи и непушачи.

Те установяват, че употребяващите електронни цигари и пушачите имат значително редуцирано отделяне на азотен оксид от ендотелните клетки на кръвоносните съдове. Кръвните проби от потребителите на електронни цигари показват същевременно увеличено освобождаване на свободни кислородни радикали.

„Тези открития предполагат, че използването на двата продукта заедно, както правят много хора, може да увеличи рисковете за здравето им в сравнение с използването им поотделно“, каза Спрингър.

„Не очаквахме да видим това.“ Във второто проучване изследователите се опитват да разберат дали има специфични компоненти на тютюневия дим или пàрите от електронни цигари, които са отговорни за увреждането на кръвоносните съдове. В проучвания, използващи плъхове, те излагат животните на различни вещества, открити в тютюневия дим или в електронните цигари, като никотин, ментол, акролеин и ацеталдехид, инертни въглеродни наночастици.

„Бяхме изненадани да установим, че няма нито един компонент, който може да се премахне, за да се спре вредният ефект на дима или изпаренията върху кръвоносните съдове“, каза Спрингър. ”Докато има дразнител в дихателните пътища, функцията на кръвоносните съдове може да бъде нарушена.”

Сподели:

Свързани статии