Първата у нас детска книжка за рядко заболяване ще бъде представена на 30 септември в „Перото“

139
ГОДИНА: / БРОЙ:

На 30 септември 2023 г. от 11.30 ч. в литературен клуб “Перото“ в НДК за първи път в България ще бъде представена образователната книжка за деца „Каспар – мечето със сините устни“.

Това е първата по рода си българска детска книжка, която разказва по увлекателен начин за основните симптоми на рядкото заболяване пулмонална хипертония.

Увлекателната история е написана от Наталия Маева, журналист и председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, и е предназначена за деца от 4 до 10-годишна възраст. Илюстрациите и дизайна на изданието са направени от Деница Узунова.

Във всички степени на образованието в нашата страна преподавателите разговарят с децата за религиозното и културното многообразие, но до момента с малките ученици не е работено по чувствителните въпроси за многостранното лице на телесната и психическа различност в нашето общество.

Историята на мечето Каспар ни отвежда към проблемите на тази различност, която е предизвикателство пред всяко семейство с дете болно от рядко белодробно заболяване.

Разказът разкрива как поради естеството на своето заболяване детето е изолирано и самотно и не може да се радва на игра с приятелите си. С помощта на своите родители, пътувайки и опознавайки света на това рядко заболяване, малчуганът се научава да живее по нов различен начин и успява да победи заболяването. По лек и увлекателен начин детската книжка запознава широк кръг деца с проблемите на рядката болест и да вдъхне вяра и оптимизъм на тези, които се борят с нея.

 

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...