Първото у нас лицензирано болнично вертолетно летище бе официално открито днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“

340
ГОДИНА: / БРОЙ:

С демонстрационно кацане на хеликоптер и тържествено прерязване на лента бе даден старт на спешната помощ по въздух в Панагюрище

 Първото у нас лицензирано болнично вертолетно летище за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха бе официално открито днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Демонстрационно кацане на хеликоптер BEL-306 даде старт на тържествената церемония. Лентата прерязаха министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Гетов, главният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ Димитър Цоцорков и управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски.

Когато тези полети се налагат, нека те да завършат със спасен човешки живот“, заяви министър Хинков на фона на излитащия хеликоптер. Димитър Цоцорков подчерта, че стремежът на „Асарел-Медет“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“ е да направят България по-добро място за живот, оставайки верни на завета на проф. д-р Лъчезар Цоцорков да бъдат пионери в развитието на болничната помощ у нас, защото „който тръгва пръв, тръгва навреме“. Главният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова връчи документите за сертифициране на вертолетното летище на д-р Дренски и заяви, че в регистъра на дирекцията летището в МБАЛ „Уни Хоспитал“ фигурира под номер първи. Управителят на лечебното заведение прие документите като изтъкна, че наличието на болнично вертолетно летище е още една допълнителна възможност за навременна реакция и транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Регистрирането на такава инфраструктура се извършва съобразно изисквания на Наредба №20 на Министерството на транспорта и съобщенията, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване.

 

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...