Световният ден на недоносените деца – 17 ноември се отбелязва с различни инициативи в цяла България

313
ГОДИНА: / БРОЙ:

Световният ден на недоносените деца – 17 ноември се отбелязва днес в целия свят и за 13-а поредна година в България, с многобройни инициативи и събития, организирани в страната от Фондация “Нашите недоносени деца”. Целта на този ден е да се повиши обществената информираност относно предизвикателствата на преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете. В него изразяваме и съпричастност към семействата, загубили децата си, родени твърде рано.
Глобалното мото за тазгодишния Световен ден на недоносените деца е “Малки действия, голямо въздействие – незабавен контакт кожа-до-кожа навсякъде и за всяко бебе”. С него се изтъква важността на близостта с бебето след раждането и необходимостта от семейно-ориентирана грижа.

Всяко 12-то дете у нас се ражда недоносено и преждевременните раждания се увеличават

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета. Процентът им е 12.22 на сто от всички раждания и всяко 12-то дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, сочат данни на НЗОК.

В доклад на Световната здравна организация (СЗО), който беше представен през месец май тази година, страната ни беше посочена и сред общо 13 държави, в които преждевременните раждания са се увеличили с над 5% през последното десетилетие (от 2010 до 2020 г.).

В световен мащаб, едно от всеки 10 бебета се ражда недоносено, а на всеки 40 секунди 1 от тях умира, сочат също тревожните данни на СЗО. В последното десетилетие (от 2010 до 2020 г.) броят на преждевременните раждания не се е променил в нито един регион в света – 152 млн. бебета са се родили твърде рано.

 

Вече трета година, във връзка със Световния ден на недоносените деца, Фондация “Нашите недоносени деца”, организира конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”. Събитието ще събере в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90), гр. София, водещи медицински експерти и развитийни специалисти от България и чужбина с опит в грижата за недоносените деца и ще даде възможност те да споделят знанията си с техни колеги, специализанти, здравни работници, терапевти и родители и всички, които са свързани или имат интерес с темата за преждевременното раждане.

Акцентът на конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца” през 2023 г., ще е подобряването на грижите за недоносените бебета и новородени с влошено здраве, както и създаване на мултидисциплинарни екипи, работещи в сферата на майчиното и детско здравеопазване и неонатологични грижи. Те са особено важни в грижите за недоносените деца, които често се нуждаят след раждането от комплексно проследяване на здравословното състояние и развитието в различни области. България е сред малкото държави в Европа, в които не е налична подобна национална програма за проследяване.

 

Националният дворец на културата и крепостта Царевец ще светнат в лилаво

За поредна година, на 17 ноември, по инициатива на Фондация “Нашите недоносени деца”, Националният дворец на културата и крепостта Царевец във Велико Търново ще се обагрят в лилаво за Световния ден на недоносените деца. Столицата и старопрестолния град, ще се присъединят към .многобройните градове в цял свят, в които емблематични сгради и забележителности ще бъдат осветени с лилава светлина, за да се привлече общественото внимание и в знак на подкрепа и съпричастност към каузата на недоносените деца и техните семейства.

 

Стартира дарителска кампания за осигуряване на апаратура за 6 неонатологични отделения в страната
С мисъл за здравето и бъдещето на най-малките герои, които се раждат у нас, Фондация “Нашите недоносени деца”, стартира в навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, дарителска кампания за закупуване на апаратура в 6 здравни заведения в цялата страна, в които се раждат над 3100 бебета годишно. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати неонатологичните отделения в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, МБАЛ Търговище, СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” – София, МБАЛ Силистра, МБАЛ “Д-р Тота Венкова” – Габрово и МБАЛ Добрич.

Медицинската апаратура в неонатологичните отделения е скъпа и понякога се амортизира бързо, а в същото време тя е животоспасяваща и жизненоважна, за да се осигури качествена грижа и оптимален старт в живота на недоносените или родените с влошено здравословно състояние бебета. Тя спомага да се избегнат и късни последствия от преждевременното раждане.
Можете да научите подробности за кампанията тук.

 

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...