Усложнения при обрязване в домашни условия според практиката на уролозите в Болница ВИТА

395
ГОДИНА: / БРОЙ:

Четирима лекари от отделението по урология и андрология на Болница ВИТА участваха в XVII Национален конгрес по урология този месец със свои доклади по актуални теми: д-р Емил Атанасов, д-р Симеон Андреев, д-р Живко Сиромахов и д-р Иван Александър Георгиев. Четири от избраните теми бяха свързани с детската урология – тема на една от пленарните сесии на конгреса.

Д-р Георгиев представи резултати от световни проучвания и своята клинична практика, свързани с усложненията след обрязване в извънболнични условия.

Трябва ли да обезкуражаваме традицията на обрязването (циркумцизио)? Какви ползи носи и какви рискове крие то в чисто здравен аспект?

Лекарите признават доказаните медицински ползи от тази практика: понижен риск от инфекции на пикочните пътища, намален риск от зарязаване с вирусите HIV и HPV, както и някои други полово предавани инфекции, подобрена хигиена и понижена вероятност за развитие на рак на половия член.

В доклада си на научния форум д-р Георгиев припомня, че липсват убедителни научни данни в подкрепа на тезата, че мъжете, претърпяли циркумцизио, страдат от негативни психологически последствия и нарушения в сексуалната функция. Според някои автори ползите надвишават рисковете от интервенцията в съотношение 200:1. Детският уролог отбелязва, че вероятността за развитие на тежко или практически непоправимо следоперативно усложнение зависи от три основни фактора: подготовка и квалифицираност на екипа, стерилност и хигиенни условия, и опит. В тази връзка той цитира последните четири случая в Отделението по урология на Болница ВИТА, при които са лекувани усложнения на момчета след обрязване.

При разговорите с родителите ни направи впечатление, че един от основните фактори, който ги възпира да се доверят на медицинските специалисти, е фактът, че в лечебно заведение обрязването се извършва в условията на пълна анестезия“, коментира д-р Иван Александър Георгиев.

Д-р Виктория Стоянова, анестезиолог-реаниматор в МБАЛ „ВИТА“, припомня изключително любопитно австралийско проучване по темата. Привържениците на обрязването в домашни условия твърдят, че нервната система на кърмачетата е недоразвита и те не изпитват болка при провеждане на интервенцията. Въз основа на замерени обективни показатели (сърдечна честота и кръвно налягане, нива на кортизол в кръвта) се стига до извода, че децата изпитват силна болка, но нямат развити стратегии и умения да реагират като възрастен.

„Липсата“ на реакция се интерпретира като дисоциативен шок. Смята се, че отсъствието на обезболяване или неадекватното такова могат до доведат и до трайни поведенчески промени. Нещо повече – общата анестезия има множество предимства и пренебрежими рискове след навършване на 6-месечна възраст, което я прави предпочитания метод.

Споделеният клиничен опит на уролозите от МБАЛ „ВИТА“ по време на научния форум е сходен с наблюденията на други детски уролози. След проведената дискусия в рамките на XVII-ия Национален конгрес по урология лекарите са единодушни, че практиката да се обрязват деца в домашни условия е рискова, порочна и следва да бъде обезсърчавана активно.

В Урологичното отделение на Болница ВИТА с ръководител д-р Емил Атанасов, е открит вторият в страната специализиран сектор Детска урология. Част от клиничните случаи са лечение на усложнения при обрязване в домашни условия.

За записване на час за консултация: тел. 02/452 2000.

 

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...