ХОББ засяга над 10% от българите над 40-годишна възраст

255
ГОДИНА: / БРОЙ:

Отбелязваме Световния ден за борба със заболяването.

Повече от десет процента от българите над 40-годишна възраст страдат от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сочат данни на специалисти към Министерството на здравеопазването. Броят на пациентите у нас е по-голям в сравнение със средния за Европа (между 4 – 6%), като основна причина за това се посочва масовата употреба на тютюн в България. ХОББ е често срещано респираторно заболяване и по данни на Световната здравна организация (СЗО) смъртните случаи в резултат от него през 2019 г. са около 3.23 млн. Целта е да се повиши информираността за заболяването, рисковите фактори и възможностите за лечение.

ХОББ е често срещан проблем, който засяга предимно възрастни хора, които пушат. Заболяването се развива постепенно с течение на времето, често в резултат на комбинация от рискови фактори, а именно активно или пасивно пушене, упражняване на професия, свързана с излагане на прах, изпарения или химикали, замърсен въздух. В по-редки случаи ХОББ може да е в резултат на вроден проблем с белите дробове, както и на специфичен генетичен проблем.

Най-честите симптоми на заболяването са задух, продължаваща кашлица или такава, при която се отделя много секрет. Сигнал за тревога могат да са и хриповете или свиренето на гърдите при дишане, усещане за силна умора и/или тежест в гърдите. В по-напреднал стадий ХОББ води до затруднения при извършването на нормални ежедневни дейности у дома или на работното място.

Пациентите с ХОББ имат повишен риск за други здравословни проблеми – като белодробни инфекции (грип или пневмония), рак на белия дроб, проблеми със сърцето, отслабване на мускулите и по-крехки кости, депресия и тревожност.

Един от основните методи за диагностициране на заболяването е спирометрията – тест, който показва колко добре работят белите дробове на пациента, като измерва колко бързо и какво количество въздух може да вдиша и издиша. Тестът е безболезнен, а резултатите се тълкуват от специалист по белодробни болести.

През 2023 г. кампанията, организирана от Глобалната организация за лечение на ХОББ (GOLD), ще протече под надслов „Дишането е живот – действай по-рано“. Тя е фокусирана върху по-добрата информираност относно рисковите фактори, които допринасят за появата и развитието на заболяването, подобряване на възможностите за превенция и лечение.

 

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...