19 май – Световен ден на възпалителните чревни заболявания

2142
ГОДИНА: / БРОЙ:

Близо 3 млн. души в Европа страдат от възпалителни чревни заболявания. Двете най-разпространени от тях – болестта на Крон и улцерозният колит засягат най-често млади хора в активна възраст – между 15 и 35 години. По тази причина тяхната социална значимост е голяма, но проблемът у нас все още остава в периферията на общественото внимание. За това алармираха на пресконференция днес, по повод 19 май – Световния ден на възпалителните чревни заболявания, водещи български гастроентеролози и пациенти. Според данни на Световната здравна организация броят на болните у нас е около 21 000 души, но голяма част от хората не се лекуват или са с погрешна диагноза. Към момента от болест на Крон в България се лекуват едва около 1 000 души, а от улцерозен колит – около 2 000.

Повечето хора с тези диагнози предпочитат да останат невидими и сами с болестта си, защото се страхуват и изпитват стеснение от стигмата и неразбирането на околните, категорични бяха медиците.

„Честотата на тези заболявания нараства в сравнение с края на 50-те години на миналия век, днес през 2016 г. те вече се появяват пет пъти по-често. У нас също вървим към модела на северните страни, където тези заболявания са най-разпространени. Поради високото ниво на стрес, ежедневното бързо хранене, те засягат все повече млади хора в активна възраст, които се нуждаят от възможно най-рано поставяне на точната диагноза, назначаване на адекватно лечение. У нас имаме достатъчно добре подготвени гастроентеролози, които говорят на един и същ език помежду си. Имаме разкрити 6 високоспециализирани центъра в гр. София и още два в страната, към които пациентите трябва да се насочват“, посочи проф. Зоя Спасова, водещ специалист в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

На пресконференцията, организирана от Сдружение „Българска асоциация Болест на Крон и улцерозен колит“ и „Асоциацията на младите гастроентеролози в България“ бе представен и Наръчник на пациента с хронично възпалително чревно заболяване, издаден с цел да подпомогне хората, диагностицирани с тези заболявания, да се справят с проблемите във всекидневието си и по-лесно да преодоляват затрудненията от всякакъв характер.

Димо Гатев – пациент с болест на Крон, зам.председател на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“, представи специална индикативна карта, с която пациенти с ВЧЗ могат да представят в обществени места при спешна нужда от ползване на тоалетна.

„Приема се, че причините за двете заболявания са комплекс от наследствени фактори и нарушения в имунитета, както и от въздействие на поведенчески фактори – неподходящо хранене, употреба на алкохол и тютюнопушене, а така също и фактори на околната среда”, отбелязаха специалистите.

„При мен диагнозата улцерозен колит бе поставена късно. В началото лекарите смятаха, че става въпрос за кървящи хемороиди. След първата колоноскопия все още нямах диагноза. Променена, подута, с тежък кръвоизлив и критични нива на желязото и хемоглобина по спешност постъпих в болница. Спасиха живота ми. Когато започнах лечението у мен се върна чувството, че отново живея. Все още обаче пазя спомен за драмата, която преживях в началото. Пред мен остана задачата да намеря лекарите, на които имам доверие, за да ме лекуват и наблюдават. Щастлива съм, че това се случи. Една година след началото на биологичното лечението, вече бях в пълна ремисия“, сподели поп певицата Тони.

Подуване на корема, болки и спазми в червата, чести позиви за ходене по голяма нужда (понякога се стига до 20-30 изхождания на ден), множество воднисти изхождания, понякога с примес на кръв, отпадналост и чувство на умора, загуба на апетит и отслабване на тегло, повишена температура в острата фаза на заболяването – това са най-честите симптоми, поради които пациентите се обръщат към лекар.

И двете заболявания се срещат по-често в северните страни. Болестта на Крон е най-разпространена в Англия и скандинавските страни – Швеция, Дания, Норвегия. Честотата на улцерозния колит непрекъснато нараства в световен мащаб, като най-голяма е в САЩ, Англия и Северна Европа. Особено често е заболяването при хора от европейски произход. Улцерозният колит се среща по-рядко в Източна Европа, Азия и Южна Африка и се наблюдава много рядко при чернокожото население.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...