24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

1136
ГОДИНА: / БРОЙ:

Българското дружество по белодробни болести се включва в националната програма „Дни на отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза, организирана от Министерството на здравеопазването, съобщи доц. д-р Диана Петкова, председател на УС на БДББ. Медиците от дружеството са на разположение в 25-те града в страната, в чиито центрове за диагностика и лечение на туберкулоза през тази седмица (до 25 март включително) се провеждат безплатните прегледи. Поводът е Световният ден за борба с туберкулозата  – 24 март 2016 г.

В навечерието на този ден Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и към гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за слагане на край на епидемията от туберкулоза. Затова и тазгодишният наслов на кампанията е „Обединени в борбата срещу туберкулозата“. На пресконференция в министерството утре ще бъдат изнесени подробни данни за заболяваемостта в страната.

Водещият специалист доц. д-р Донка Стефанова, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия към Специализираната университетска болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София“ –  гр. София и уважаван експерт в областта на туберкулозата у нас и в чужбина, подчертава, че професионалната общност много държи да бъде откривана латентната туберкулозна инфекция: „Хората с тази инфекция са резервоарът за бъдещите туберкулозно болни. В това състояние са над 2.7 млрд. души по света – една трета от човечеството. От 5 до 10% от тях развиват активна туберкулоза в бъдеще, а ние трябва да им помогнем да не развият болестта. Защо борбата с туберкулозата е огромно предизвикателство? – Защото всяка година в света се регистрират 9 млн. нови случаи на туберкулоза – това е една световна война, в която всяка година умират по 1.5 млн. души“ – посочва доц. д-р Стефанова.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...