Как да се простим с излишните килограми, без да се стига до хирургична намеса?

ГОДИНА: / БРОЙ:

Д-р Женя Георгиева – гастроентеролог в МБАЛ ВИТА, за нехирургичните методи за лечение на наднорменото тегло и как да изберем кой е най-подходящ за нас

 

Д-р Георгиева, възможна ли е загуба на наднормено тегло без операция?

Да, разбира се, възможно е. С помощта на диета и спорт, естествено. В тези случаи разковничето е да поемате по-малко калории, отколкото изразходвате. На теория е просто, но уловката е, че не винаги и не при всички пациенти работи. Има състояния на организма, при които отслабването чрез този класически метод е невъзможно. Тогава на помощ идват нехирургичните методи за отслабване – стомашен ботокс или стомашен балон.

Какво е стомашен ботокс?

Стомашният ботокс включва временно блокиране на мускули в стомаха на пациента чрез инжектиране на Ботулинов токсин, специално предназначен за медицински цели. Когато тази процедура е придружена с диета, пациентът хем достига до чувство за ситост чрез малки порции, хем остава сит за дълго време, тъй като храната в стомаха се смила по-бавно. След прилагане на стомашен ботокс пациентът започва да изпитва глад почти 12 часа след хранене. Това прави отслабването много по-бързо и по-малко мъчително. Ако пациентът продължи това лечение с подкрепата на диетолог, е възможно да се получи много добър резултат.

А какво представлява стомашният балон?

Има два различни вида стомашни балони – традиционен и интелигентен. Начинът, по който работят, е един и същ. През устата се поставя балон в стомаха и се надува така, че да заема определено място в стомаха на пациента. Той усеща, че стомахът му е пълен и не изпитва глад. Това потиска апетита и помага на човек да отслабне.

Традиционният стомашен балон включва поставяне на упойка на пациента и достигане по ендоскопски път през устата до стомаха му чрез тръба. Така балонът се поставя в стомаха на пациента и се надува. Този метод няма странични ефекти и е изключително безболезнен. Въпреки това, балонът трябва да бъде премахнат след 6 или 9 месеца и това налага да посетите лекаря още веднъж.

Интелегентният стомашен балон действа по същия начин, но приемането му вътре в организма е различно. Той в буквалния смисъл се поглъща от пациента с чаша вода. След това погълнатият балон се надува с тръбичката в края на балона и процесът е окончателно завършен. Без упойка, без болка и без стрес. Основната атракция на метода е, че не е необходимо пациентът да посещава отново лекар след процедурата. Умният стомашен балон се разтваря спонтанно в края на четвъртия месец, преминава през червата и се изхвърля от тялото. Така не се налага пациентът отново да посещава лекар за отстраняване на балона.

Кои са приликите и разликите при стомашен ботокс и стомашен балон и как да изберем между двата метода за отслабване?

Винаги разчитайте на лекаря да направи преценката и избора между двата метода, защото всеки организъм е различен и трябва да се отчетат спецификите на всеки отделен случай. Но таблицата, която ви предлагам, може доста да ви ориентира.

 ПРИЛИКИ

Стомашен ботоксСтомашен балон
Нехирургичен метод за отслабване.Нехирургичен метод за отслабване.
Поставя се ендоскопски в стомаха.Поставя се ендоскопски в стомаха.
Средната продължителност на действие е 6 месеца.Средната продължителност на действие е 6 месеца.
Очакват се средно 20 kg загуба или

8-10% от изходното наднормено тегло.

Очакват се средно 20 kg загуба или

8-10% от изходното наднормено тегло.

 

РАЗЛИКИ

Стомашен ботокс Стомашен балон
Тя включва инжектиране на ботокс в стомаха. Включва вмъкване на балон, напълнен с физиологичен разтвор в стомаха.
Пациентът може да напусне болницата след 1 час.Пациентът трябва да бъде под наблюдение в болницата едно денонощие.
След процедурата пациентът не усеща нищо. Рядко се наблюдава болка или гадене.Пациентът може да изпита гадене в продължение на 7-10 дни. Следователно той трябва да вземе няколко лекарства.
Ботоксът в стомаха на пациента се отделя спонтанно в края на 6 -ия месец. Пациентът не трябва да посещава отново лекар.Освен ако не се приложи интелигентен балон, пациентът трябва да посети лекаря отново след 6 месеца за отстраняване на традиционния стомашен балон и балонът трябва да бъде отстранен по ендоскопски способ.

 

Боли ли при поставяне на стомашния ботокс или при прилагане на балона?

Както бе споменато по-горе, и двата метода са безболезнени, извършват се под краткотрайна упойка.

При стомашния ботокс, поставянето на ботокс в стомашната стена е безболезнено и няма да усетите нищо.

След стомашния балон пациентите имат няколко дни на адаптация и напасване между тях и стомашния балон, като този период е индивидуален.

Стомашният балон може да ви причини дискомфорт в стомаха за 7-10 дни. Въпреки, че не става дума за болка, трябва да знаете, че ще се почувствате известно неудобство след манипулацията. След няколко дни всички тези оплаквания ще преминат.

Какви са рисковете при лечение със стомашен ботокс и стомашен балон?

Стомашният ботокс и стомашният балон имат изключително ниски нива на риск, доказани в световен мащаб след многобройни изследвания.

Рискове при прилагане на стомашен ботокс

Ако пациентът не е алергичен към ботокс, няма да има никакви странични ефекти. Той дори ще забрави, че в стомаха му е правено нещо. От друга страна, въпреки че не се счита за риск, е възможно пациентът да не бъде повлиян от лечението и да не отслабне значително след прилагане на стомашен ботокс. Това се получава при пациенти, които неглижират диетата си и не се грижат за правилния си двигателен режим.

Рискове при поставяне на стомашен балон

Въпреки че стомашният балон е поне толкова безрисков, колкото и ботоксът, за съжаление, в някои случаи балонът може да пречи непреодолимо на пациента и може да се наложи да бъде отстранен по тези причини преждевременно.

Какви са цените на Стомашен балон и на Стомашен ботокс във ВИТА?

Поставянето на Стомашен балон в Отделението по гастроентерология във ВИТА База 2 струва 2 300 лева, а на Стомашен ботокс – 1 900 лева.

Ако се нуждаете от преглед, консултация или от някоя от тези манипулации, ние сме на Ваше разположение. Може да си запишете час през телефоните на Регистратура или чрез платформата superdoc.bg.

Сподели: