40 студенти по фармация и медицина взеха участие в конкурса Health Hack

ГОДИНА: / БРОЙ:

Два поредни дни младежи търсиха креативни и иновативни решения на реални предизвикателства в медицината

 

40 студенти по медицина и фармация взеха участие в конкурса Health Hack, организиран от АстраЗенека. В продължение на два поредни дни младите хора използваха своите знания, за да предложат креативни решения на реални проблеми в медицината. 

Конкурсът Health Hack се провежда в Словения, Хърватия, България, Сърбия. До момента е реализиран в 3 от държавите с над 100 участници. Предстои провеждането му в Хърватия. В България инициативата бе реализирана в партньорство с Български Клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster). Студентите приложиха своите умения и предложиха решения на проблеми, свързани с онкологията, сърдечносъдовите и метаболитните заболявания. Бъдещите медици и фармацевти сами избраха областта, в която да разработят и представят своите идеи. 

В сферата на онкологията студентите работиха по проект за създаване на мултидисциплинарни екипи чрез цифрови платформи или по-конкретно по какъв начин централизирано да се споделя медицинската информация за даден пациент, така че да се осигури най-доброто възможно лечение. Една от задачите беше и разработването на идея за идентифициране на лица с висок риск от развитие на хронично бъбречно заболяване или система в помощ на практикуващи лекари с цел насърчаване на навременното започване на терапията. Участниците разполагаха с по-малко от два дни, за да разработят идеите си, като разчитаха на насоките и съветите на своите ментори от АстраЗенека и DHI Cluster. За представянето на идеите си всеки отбор, състоящ се от между 3 до 5 човека, разполагаше с 6 минути.

Това е първото издание на Health Hack, което реализираме, но смятаме да го превърнем в ежегодна традиция. Впечатлени сме от ентусиазма, отговорността и научните познания, с които младите хора подходиха към подготовката и представянето на проектите. Всички участници са победители и вярваме, че техните креативни идеи ще намерят приложение в полза на пациентите“, каза Гергана Пенчева, мениджър „Връзки с институциите и достъп до пазара“ в АстраЗенека България.

Предложенията на студентите бяха оценявани от Милена Стойчева, министър на иновациите (юни 2023 г. – април 2024 г.), създател и дългогодишен директор на Junior Achievements България, и съосновател на DHI Cluster, Калин Димчев, генерален мениджър на Microsoft за регион Адриатика и Гергана Пенчева, мениджър „Връзки с институциите“ в АстраЗенека – представители на борда на DHI Cluster.

„Аз съм голям радетел и защитник на този подход в развитието на икономиките, на света, на образованието. Вълнувам се, когато виждам, че хората сериозно мислят и търсят решения, защото най-важното нещо е човек да бъде преди всичко създател, а не пасивен консуматор“, сподели Милена Стойчева, която е един от основателите и първият председател на DHI клъстер.

С разработените от тях проекти печелившите отбори Innovative Healers и eHealth отправиха послание, че „не е срамно или страшно да отидеш на лекар“. Младите хора изразиха стремежа си да има достъп до качествено здравеопазване за всеки. Те получават възможността за кариерно консултиране с представители на мениджмънта на АстраЗенека, както и покани за специални вътрешни и външни събития на DHI Cluster.  

Участниците изразиха благодарността си за предоставената възможност да бъдат поставени в реална работна среда и да развият практически проекти в подкрепа на българските пациенти.

 


Сподели: