5 изненадващи факта за сънната апнея

2491
ГОДИНА: / БРОЙ:

Хъркането и внезапното събуждане през нощта може да означава нещо повече от лош сън. При много хора сънната апнея е причината за тези симптоми. При нея дишането се нарушава по време на сън. Резултатите варират от краткосрочна сънливост до дългосрочни рискове за сериозни заболявания. Ще се изненадате колко често се среща сънната апнея и как може да Ви повлияе.

   

Много хора имат сънна апнея, но не знаят за това

Сънната апнея се среща по-често отколкото си мислите, защото рядко се диагностицира. Това важи особено за най-честата форма – обструктивна сънна апнея, която се получава, когато по време на сън дихателните пътища са блокирани или стеснени. Най-малко 9% от жените и 24% от мъжете са засегнати от нея и тези данни се основават на по-стари изследвания, направени на хора с наднормено тегло, и показателите са по-ниски от настоящите. Вероятно около 80% от случаите не са диагностицирани.

  

Наднорменото тегло не е единствената причина за хъркането при мъжете

Стереотипът на пациент сънна апнея е човек с наднормено тегло или затлъстяване, който хърка. Това е донякъде вярно, защото затлъстяването е основен рисков фактор и засяга повече мъжете като цяло, но този стереотип не е напълно верен. Повечето хора не знаят, но след менопаузата е по-вероятно да бъдат засегнати жените.

  

Сънната апнея може да изглежда като депресия или умора

Защо сънната апнея е пренебрегвана толкова често? Това е защото симптомите са твърде широки. Освен смущения в съня тя може да има симптомите като депресия, умора, затруднена концентрация, сухота в устата или болки е гърлото.

  

Сънната апнея може да доведе до сериозни усложнения

Сънната апнея води до много повече усложнения от лош сън и тежък работен ден. С течение на времето тя се превръща в рисков фактор за инфаркт, инсулт, диабет и други тежки проблеми. Ако имате симптоми – Вашият съпруг или партньор Ви каже, че многократно спирате да дишате през нощта отидете при лекар, за да се изследването. Това е единственият начин сънната апнея да се диагностицира точно, тъй като симптомите и се припокриват с други заболявания.

   

Можете да направите нещо по въпроса

Има начини да се справите със сънната апнея. Отслабването може да помогне, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор. Също така избягвайте алкохола и успокоителните. Решението е в промяната на начина на живот.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...