Антигенните тестове и Омикрон. Кога са най-достоверни, как да ги използваме правилно и кога да се усъмним в резултатите?

5163
ГОДИНА: / БРОЙ:

Симптомите могат да се появят преди тестът да отчете положителен резултат; отрицателният резултат не е гаранция, че не сте заразен и е нужно да повторите теста, ако подозирате, че сте заразени

Фиг. 1.

Горе в дясно: Антигенните тестове отчитат положителен резултат, когато вирусния товар в тялото е най-голям.

Изображение: Следва крива на покачването на вирусния товар – в лилаво. Под нея са дните на заразата – от ден 0 (в сиво) до ден 3 могат да се появят симптоми, но вирусния товар ще бъде нисък. Затова има вероятност антигенният тест да отчете негативен резултат. Вирусния товар се покачва между ден 3 и ден 7 от заразяването и постепенно намалява.

В Испания към настоящия момент хората трябва да се самоизолират в продължение на 7 дни от момента на поява на симптоми или при положителна проба от тест (важи и за безсимптомните случаи).

По време на шестата вълна на коронавирусна инфекция антигенните тестове се превърнаха в основния начин, по който се установява инфекцията при пациенти. При една ненатоварена здравна система, отделните регионални власти в Испания препоръчват да се правят бързи тестове, които могат да бъдат закупени от аптеките, и при положителен резултат, гражданите следва да се самоизолират. Достоверността на резултатите с този вид тестване не така висока, колкото с ПСР тестовете, но антигенните тестове имат няколко предимства: по-бързо излиза резултатът; по-евтини са; могат да се правят в домашни условия, и, поне до появата на варианта Омикрон, показваха достатъчна чувствителност, когато се правят в дните на най-висок вирусен товар при пациентите. Това са и дните, в които заразения има най-голяма вероятност да предаде инфекцията на други лица.

На самите тестове (подобно на тези за бременност) има две ленти. Първата, намираща се пред буквата С е контролна. А втората – пред буквата Т показва дали е открит вирусен товар от нашата проба. Ако тази втора лента се появи пред буквата Т, то тестът е положителен за наличие на коронавирус.

Фиг. 2.

Горе вдясно: Негативния резултат от теста не е гаранция, че не сме заразени. В първите и в последните дни на инфекцията с коронавирус, вирусния товар е нисък и тестът може да не отчете наличието на вируса в тялото ни.

Изображение: Следва крива на покачването на вирусния товар в тялото, оцветена в лилаво. Ясно се вижда, че той се покачва от третия ден на зараза, въпреки че симптоми могат да се появят и в предходните дни.

На практика, отрицателният резултат от антигенния тест не означава непременно, че не сте инфектирани. Положителните резултати от този вид тестове се считат за достатъчно достоверни, докато отрицателният резултат може да се дължи на ниския вирусен товар, а не непременно на липсата на инфекция. Това е т.нар. фалшиво отрицателен резултат, който се получава, ако тестът е направен прекалено рано (преди ден 3) или прекалено късно (след ден 8) от инфектирането. Новото при варианта Омикрон е, че заразените могат да развият симптоми, и въпреки това антигенният тест да даде отрицателен резултат. Това стана ясно след един случай на масово заразяване в Норвегия след фирмено парти на служители, при което заразените са развили признаци на инфекция с причинител варианта Омикрон (кашлица, болки в гърлото, треска) между 3 и 4 дни след контакта си със заразен техен колега. Епидемиологът доц. д-р Майкъл Мина[1] подчертава, че „Връзката между появата на симптомите и повишаването на вирусния товар е променена”. Това може да се дължи да две причини: на измененията при варианта Омикрон или на това, че този вариант заразява много преболедували хора повторно и имунната система на организма реагира по различенначин.

Ако подозирате, че сте заразени с вируса, е препоръчително да направите повече от един бърз антигенен тест, тъй като е възможно в първите дни на заразата и/или развитието на симптомите, тестът да не отчете наличието на вирус поради ниския вирусен товар до третия ден от появата на симптоми. След третия ден, достоверността на антигенните тестове е значително по-висока.

Ако имате симптоми и въпреки това, при направата на антигенния тест неговия резултат е отрицателен, то следва да бъдете изключително предпазливи към околните. Има вероятност да сте се заразили с вируса и на свой ред вие също да го разпространите. Към такъв извод ни водят резултатите от едно не особено голямо по размерите си предварително проучване[2]. То показва, че „в по-голямата част от случаите, инфектираните с варианта Омикрон дават положителна проба при направен бърз антигенен тест, едва няколко дни след като са вече носители на вируса”. Поради тези данни е препоръчително да бъдете предпазливи, както съветва и доц. д-р Мина: „Ако развиете симптоми и тестът ви е отрицателен, трябва да бъдете много, много предпазливи. Най-добре е да се изолирате и при възможност да направите повторен тест на другия ден сутринта или вечерта”.

 

Фиг. 3.

Горе вляво картина на положителен тест с бледа втора черта пред буквата С.

Горе вдясно: Резултатът е положителен, което значи, че сте заразен със SARS Cov-2, най-вероятно с варианта Омикрон. Колкото по-бледа е втората лента, толкова по-малък брой антигени са засечени при направата на теста. Това означава, че сте в първите или в последните дни на протичане на инфекцията.

Колкото повече вирусен товар бъде засечен при направата на теста, толкова по-плътен ще бъде цветът на втората линия. Обикновено, ако тестът е направен в първите или последните дни на протичане на инфекцията, то втората лента ще бъде по-бледа. А, ако тестът е направен между 4-ми и 7-ми ден, то би следвало втората линия да е с по-наситен цвят.

 

Фиг. 4.

Горе вляво: Изображение на позитивен тест с по-тъмна втора линия

Горе вдясно: Тестът е положителен и вие сте заразен. Силно наситения цвят на линията предполага, че сте в дните от заразата с най-много вирусен товар. Това е и периодът, в който най-лесно може да предадете инфекцията и на други хора.

Медицинският протокол в България гласи, че при позитивен резултат подлежите на 10-дневна карантина.

В кралство Испания, процедурата е по-различна. Проявилите симптоми са длъжни да се самоизолират за период от 7 дни. За същия период биват карантинирани хората, на които бързия антигенен тест е дал положителен резултат, дори и да прекарват инфекцията безсимптомно, независимо дали втората лента е по-плътна или по-бледа.

Ако и след периода на карантина симптомите ви не отшумяват, или по време на карантина се влошите (поява на треска, затруднение в дишането) трябва да се свържете с лекар.

 

[1] https://ccdd.hsph.harvard.edu/people/michael-mina/доц. д-р Мина е известен с това, че е сред първите, предложили бързите антигенни тестове за диагностика на SARS Cov-2, заедно с ПСР тестовете

[2] https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.04.22268770v1

 

Източник: https://bit.ly/3nt0XCG

Превод: Цветомир Милошов, Мартина Новакова

Консултант: проф. д-р Виктория Дойчева

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...