Белодробните болести може да увеличат риска от деменция

1266
ГОДИНА: / БРОЙ:

Деменцията се свързва със серия от невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер, където паметта и други когнитивни способности намаляват. Неотдавнашно проучване може да открие нов рисков фактор, който да предразположи хората към деменция – белодробните болести. Изследванията показват връзка между рестриктивните и обструктивни белодробни заболявания и деменцията или риска от когнитивно увреждане.

Борбата с деменцията е приоритет за общественото здраве и предишни изследвания са предполагали, че лошото белодробно здраве, което често може да бъде предотвратено, може да бъде свързано с по-голям риск от развитие на деменция, отбелязва главният автор на изследването. Изследователите са работили с данни за 14 184 души със средна възраст 54 години, които са участвали в изследването за атеросклероза в САЩ.

Защо когнитивните проблеми могат да се свържат с респираторните симптоми? Изследователите смятат, че обяснението може да се дължи на факта, че хората с белодробни заболявания имат ниски нива на кислород в кръвта. Този факт, отбелязват те, може да причини абнормално възпаление в тялото и може да е фактор, допринасящ за увреждането на кръвоносните съдове в мозъка. Изследователите признават, че проучването им е изправено пред редица ограничения, включително факта, че участниците са изследвали белодробната си функция само на изходно ниво и че много от тези индивиди са починали преди специалистите да имат възможност да ги оценят за деменция.

Освен това, тъй като това е само обсервационно проучване, неговите констатации не са непременно доказателство за причинно-следствена връзка между белодробна болест и когнитивно увреждане или деменция.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...