Безплатен тест за желязодефицитна анемия може да открие сериозни заболявания

594
ГОДИНА: / БРОЙ:

Стартира информационна кампания “Желязодефицитна анемия – непознатият риск за пациентите”, инициирана от пациентска организация. Кампанията има за цел да повиши осведомеността относно дефицита на желязо и да информира обществеността за симптомите при анемия, които често остават подценени или непознати за хората. 

Желязодефицитната анемия се счита за глобален проблем в областта на общественото здраве, тъй като засяга хора на различна възраст и може да се появи като придружаващо състояние при пациенти с онкологични заболявания, сърдечно-съдови болести, ХОББ, проблеми с бъбреците и други, което да доведе до развитието на сериозни усложнения. 

Информационната кампания предлага достъп до бърз и безплатен тест, с който да се проверят симптомите при желязодефицитна анемия. До момента над 1720 човека се включиха в инициативата и се възползваха от теста, за да проверят своето здраве. 

→ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА СИМПТОМИ НА ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНА АНЕМИЯ ТУК

https://medconsult.bg/quiz

Здравните проблеми, произтичащи от недостиг на желязо, могат лесно да бъдат предотвратени, ако пациентите са запознати със симптомите и последствията от анемия. Информационната кампания има за цел да помогне за намаляване на разпространението на състоянието чрез осъзнаване на симптомите и показване на пациентите на пътя към лечение, профилактика и консултация със специалист. 

Какво е желязодефицитна анемия?

Желязото е основен микроелемент, от който тялото се нуждае за различни метаболитни процеси като транспортиране на кислород, доставяне на енергия към клетките и защита срещу инфекции. Най-честите симптоми са лесно умаряне от нормални дейности, бледа кожа и сънливост. Засегнатите хора са предразположени към инфекции, тъй като имунната система е отслабена. Най-често се открива връзка между анемията и сърдечно-съдовите заболявания. Ходът на желязодефицитната анемия често остава скрит за дълго време затова единствената превенция е редовната профилактика. 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...