Безплатни ултразвукови скрининги в болница “Токуда”

1432
ГОДИНА: / БРОЙ:

Над 250 бебета ще имат възможността да преминат безплатен и щателен ултразвуков скрининг, който ще провежда отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“ през 2016 г. Прегледите и изследванията са насочени към деца до 1-годишна възраст, които след раждането си са преминали интензивно лечение.
Родителите могат да запишат децата си на тел: 02/403 40 00 или 02/403 49 28. Самите консултации са всяка последна събота на календарния месец, като първите две дати за годината са 30 януари и 27 февруари. 

Целта ни е да бъдем в продължителна помощ и услуга на децата, които са родени преди термина си и на доносените, но с проблем в неонаталния период, наложил интензивна терапия“, казва д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“. Тя препоръчва на родителите да не отлагат прегледите през годината, тъй като колкото по-ранна е възрастта при извършване на скрининга, толкова по-големи са медицинските възможности. 

В рамките на инициативата децата ще бъдат преглеждани и ще им бъдат извършвани ултразвукови изследвания на мозъка, бъбреците и слуха. Ехографският скрининг е напълно безвреден и щадящ, осъществява се бързо, служи като една от основните превантивни мерки в тази възраст и дава надеждна информация за състоянието на детето. 

През цялата 2016 г. скрининг програмата ще бъде с акцент върху недоносените бебета и децата, които са родени на термин, но преминали интензивна терапия след раждането си. При тях рисковете, свързани с двигателното и нервно-психическото развитие, са по-високи и това изисква дългосрочно и високоспециализирано проследяване“, отчита д-р Масларска.

Родителите ще бъдат консултирани и за всички останали въпроси, свързани с необходимите медицински и домашни грижи за децата, от екипа на отделението по Неонатология на Токуда.

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...