България се включи за пръв път в отбелязването на Европейската седмица на биотехнологиите

942
ГОДИНА: / БРОЙ:

На 26.09.2017 г. в гр. София беше проведено официалното откриване в България на Европейската седмица на биотехнологиите: 25 септември – 1 октомври 2017 г. Седмицата се чества за първи път в страната ни, като организатор е AMGEN България – представителство на най-голямата независима биотехнологична компания в света, а домакин на събитието бе УМБАЛ “Александровска”. Европейската седмица на биотехнологиите се провежда за пръв път през 2013 г., като по този начин се отбелязва 60-годишнината от откриването на ДНК молекулата през 1953 г. – откритие, което променя изцяло хода на науката и разбирането за света, в който живеем.

“Това поставя началото на нова ера в областта на медицината и познанието за живота и биологията на всички живи организми. Откритието беше последвано от още няколко сериозни такива в областта на биологията, генетиката и биотехнологиите. Седем са нобеловите награди в този период, а откритията дадоха основен тласък на науката. Стана възможно първото клониране на антитела, бяха открити сигнални пътища и таргетни основни молекули, които движат тези пътища, което начерта невероятни хоризонти пред науката и пред познанието за човешкия живот и основните жизнени и болестни процеси”, заяви д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на AMGEN България. Д-р Чемишанска допълни, че днес съществуват над 400 биотехнологични лекарствени продукта, насочени към повече от 200 заболявания, включително различни видове рак, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабети много други.

Проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към УМБАЛ „Александровска“ сподели какво е практическото приложение на биотехнологиите в лабораториите на лечебното заведение. “Биотехнологиите са едно приоритетно направление за Европейския съюз, като в тази дейност се инвестира значителен ресурс. Благодарение на прогреса в тази област, в практиката навлязоха ДНК технологиите, секвенирането от ново поколение, като чрез този подход стана по-лесно и намирането на най-подходящия донор при трансплантнациите например. Даден бе тласък и на клетъчните терапии. Определянето на геномната ДНК и РНК разкри нови перспективи пред лечението на вирусни заболявания и пред навлизането на персонализираните терапии като цяло”, каза проф. Наумова.

По време на събитието бяха демонстрирани няколко биотехнологични процеса, които протичат ежедневно в лабораториите на УМБАЛ „Александровска“, за да покажат приложението на биотехнологиите в съвременния живот и необходимостта от провеждането на все повече научни изследвания в тази сфера. По случай отбелязването на Европейската седмица на биотехнологиите в двора на лечебното заведение, със съдействието на AMGEN, бе монтиран макет на ДНК спирала, а честването ще продължи с инициативи, насочени към подрастващите.

„Като компания със сериозни инвестиции в развитието на науката и образованието на младите учени, желанието на Амджен е първото отбелязване на Седмицата да бъде насочено към най-малките. Защото вярваме, че любовта към науката може да бъде възпитавана, ако тя бъде представена по интересен и забавен начин“, каза още д-р Чемишанска.

От 26 до 29 септември в Детския научен център „Музейко“ ученици от 7 и 8 клас на столични училища ще научат повече за биотехнологиите в научна работилница „Клетката“. На 30 септември и 1 октомври (събота и неделя) програмата, в която могат да участват посетители на музея,включва:

  1. Научна работилница ДНК Кога: 30.09 (събота) и 01.10 (неделя) от 12:30 – 13:30, 14:30 – 15:30 ч. Къде: Лаборатория, Учебен корпус Възрастова група: Деца над 8-годишна възраст Капацитет: 15 деца
  2. Приказка за добрия крал Имунитетнаучна драматизация Кога: 30.09 (събота) и 01.10 (неделя), с нефиксиран час** Къде: Детски кът, ет. 1 Възрастова група: Деца над 5-годишна възраст
Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...