Българската педиатрична асоциация раздаде Годишните награди за 2018 г.

1664
ГОДИНА: / БРОЙ:

На 4 декември 2018 г. се проведе официалната церемония по връчването на Годишните награди на Българската педиатрична асоциация (БПА). Събитието се състоя в Театро и събра над 200 гости – медицински специалисти, известни обществени и политически личности, представители на неправителствени организации и на бизнеса. Поздравителни ноти изпратиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ проф. д-р Златица Петрова.

Водещ на церемонията бе актрисата Янина Кашева, която участва в хитовия сериал „Откраднат живот“ по Нова тв в ролята на педиатърката д-р Кръстева. В програмата участие взеха и талантливите деца Валя Нушева и Камен Костадинов, които след броени дни ще се борят за голямата награда на националния фестивал „Детска мелодия на годината 2018 г.“.

В началото на вечерта проф. Владимир Пилософ, председател на Управителния съвет на БПА, приветства гостите и каза: „За втори път Българската педиатрична асоциация провежда официална церемония по връчване на годишните награди… „Съзнавам, че малко закъсняхме с това начинание – да откроим най-заслужилите сред нас. Онези, които са творили, преподавали на студенти и специализанти, лекували българските деца. На тези, които винаги със страст са намирали пътя към най-ефективните диагностични и лечебни методи. Благодарение на тях, и то в контекста на най-различни по естество трудности, българската педиатрия днес е на необходимото високо ниво.“

По време на церемонията бяха раздадени награди в шест категории.

С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ бяха отличени доайените на родната педиатрия – проф. Валентина Цанева, проф. Борис Бойкинов, доц. Адриана Анадолийска. С истинско вълнение и тримата наградени изказаха благодарност към своите учители, както и за признанието, с което ги удостоява БПА. Доц. Анадолийска трогна всички присъстващи със словото си: „Нашите учители ни научиха на всичко – на знания, на сплотеност и най-вече да обичаме работата си и децата. Едно време, като се кажеше професор, това значеше много. Ние уважавахме нашите учители, ние ги питахме, те ни учеха. Сега не е така, сега има девалвация… И още нещо – напоследък всички колеги се вълнуваме, че идеята да се изгради национална педиатрична болница е на път да се сбъдне. Искам обаче да кажа, че не е важна толкова сградата, а хората, които ще бъдат в нея.“

Награда „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по детски болести към УМБАЛ „Александровска“. Отличието прие проф. Пенка Переновска, началник на Клиниката и национален консултант по педиатрия.

Тази година с наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ бе отличен не един човек, а цял екип – екипът на Национална програма „Детско здраве – Пирогов“. Призът връчи миналогодишният носител на наградата в тази категория д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание, която поздрави всички присъстващи за усилията, които полагат в областта на детското здраве. От името на целия екип отличието прие проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, който с вълнение каза: „Макар, че не съм педиатър на мен се пада честта да приема тази награда. Национална програма „Детско здраве – Пирогов“ се провежда вече шест години, но през изтеклата година беше изключително активна, благодарение на всички специалисти, които се включиха доброволно е нея. Ние излязохме от границите на „Пирогов“, за да бъдем полезни на нашите колеги от цялата страна“. Д-р Асен Меджидиев, основателят на тази програма, допълни: „Изключително съм трогнат!  Тук е моментът да благодаря не само на моите колеги, които участват в програмата, но и на всички педиатри и общопрактикуващи лекари от цялата страна, без които нямаше да можем да осъществим така успешно програмата. Обещавам да продължим и занапред тази благородна мисия”.

С награда „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ бе отличена компанията Санофи – България. Статуетката връчи Мария Владова, представител на ГлаксоСмитКлайн, миналогодишният носител на приза в тази категория. От името на Санофи наградата прие Петрана Жекова, която каза: „За нас, Санофи, мисията ни на международен производител на лекарства е не само да произвеждаме нашите лекарствени продукти и ваксини, но също така и да подкрепяме социално отговорни инициативи. Благодаря на Българската педиатрична асоциация за успешните проекти, по които работихме съвместно през цялата година, както и на българските педиатри за тяхната усърдна и неуморна работа в защита на здравето на българските деца“.

За първи път бе връчено и отличие в категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“. С честта бе удостоена Гергана Хрисчева от Българско национално радио. „Благодаря на БПА, че е видяла в моите материали грижа за децата и за тяхното здраве. Благодаря и на БНР, че ми дава възможност да работя в ресор здравеопазване и да показвам това, което чувствам и мисля, без каквато и да е цензура“.

Уникална по замисъла си бе и наградата в категорията „Моят любим педиатър“, която се връчи по волята на родителския вот и чийто първи носител стана д-р Захаринка Гочева, семеен лекар и педиатър в 29 ДКЦ, София. Призът връчи Наталия Кирилова, организатор на националната кампания „Моят любим педиатър“. Пред публиката тя каза: „Стартирахме кампанията преди четири години, защото искахме да обърнем нещата. По медиите редовно се раздухват истории за това как някой лекар се „издънил“, в интернет пространството  е пълно с „черни“ списъци на лекари, самите родители често разказват зловещи истории за лекарска некомпетентност и небрежност… Ние създадохме тази компания с много любов и разбиране към българския педиатър. Създадохме я, за да покажем добрите примери, за да се види, че родителите, които са признателни на лекаря на своето дете са в стотици пъти повече от недоволните. Ето защо за мен е чест да връча това отличие на един от най-обичаните от родителите педиатри“. Приемайки наградата, д-р Гочева каза: „Благодаря за тази награда. Тя е за всички педиатри и джипита, които 24 часа, 365 дни в годината сме на разположение, вдигаме телефони, разговаряме с родителите кога за дребни, кога за по-сериозни неща… Огромно благодаря за доверието“.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...