Чудодейно лечение на наднорменото тегло ли е Стомашният ботокс?

606
ГОДИНА: / БРОЙ:

Напоследък броят на хората с наднормено тегло се увеличава драстично. Почти 30% от населението в света страда от затлъстяване. Наднорменото тегло е не просто естетически проблем. Заедно с него хората са изправени и пред някои фатални заболявания като диабет, проблеми със сърцето и хипертония, високи нива на холестерола, ставни проблеми, нарушения на дихателната система и сънна апнея.

Основното лечение на затлъстяването се състои в намаляване на теглото чрез диета и физически упражнения. За съжаление проучванията показват, че само 3% от пациентите имат полза от диетите и спорта. Хората, които не могат да отслабнат със собствени усилия, трябва да се насочат към някакъв вид хирургични процедури.

Най-честите бариатрични операции са Ръкавна резекция и Стомашен байпас, но наред с тях се препоръчва и Стомашният ботокс като доста по-щадяща и евтина процедура. На въпроси, свързани с тази манипулация, която се извършва в МБАЛ ВИТА, отговаря д-р Женя Георгиева – гастроентеролог.

Д-р Георгиева, какво представлява стомашният ботокс?

Когато говорим за ботокс или с други думи – за ботулиновия токсин, у повечето хора възниква асоциация за борбата на пластичните хирурзи с бръчките между очите, с браздите по челото, с „пачия крак“ отстрани на очите или с гънките по шията и деколтето. През последните години, обаче, употребата на ботулиновия токсин в медицината бързо се разви и се наложи като един от начините за успешно лечение на затлъстяването.

Стомашният ботокс е нехирургичен метод, особено препоръчителен за хора, които имат малко наднормено тегло и не са особено затлъстели. При него се инжектира ботулинов токсин в определени части на стомаха на пациента, като това временно парализира стомашните нерви и мускули. Ефектът от тази манипулация трае от 4 до 6 месеца, като позволява да се намали апетитът на пациента, задържа хранителните вещества в стомаха за по-дълго време и води до сериозно намаляване на теглото.

Процедурата се извършва чрез ендоскопски метод под упойка, така че това е една доста съхраняваща тялото и психиката на пациента процедура.

При кои пациенти се прилага ботокс на стомаха?

Стомашният ботокс може да се прилага при всеки, който иска да отслабне. Това е лека нехирургична манипулация под упойка. Съществуват обаче определени критерии за пациентите, които могат да бъдат подложени на нея. Тя е подходящ метод за тези, които не могат да отслабнат с диета и спорт, положили са доста усилия и въпреки това нямат успех. Той се прилага при лица, чийто Индекс на телесна маса е между 27 и 35, и които имат излишни не повече от 10-20 килограма.

Всъщност, идеалната група пациенти за Стомашен ботокс са хора с наднормено тегло, които все още не са достатъчно затлъстели, за да бъдат оперирани, но искат да намалят теглото си с 10-15 килограма.

Стомашният ботокс категорично не се препоръчва за пациенти с Индекс на телесната маса над 40, които могат да постигнат успех в битката с наднорменото тегло на този етап от живота си единствено чрез някоя от операциите за затлъстяване.

При пациенти, при които се открива язва или гастрит в стомаха, във ВИТА задължително първо провеждаме подходящо лечение на тези заболявания и чак след това може да се направи стомашен ботокс.

Колко време отнема процедурата на поставяне на ботокс в стомаха, необходимо ли е да бъдете хоспитализирани?

Стомашният ботокс е процедура, която се извършва чрез цялостно ендоскопско проникване през устата. Няма разрез.

Манипулацията отнема средно 20 минути. По време на процедурата пациентите се упояват с помощта на анестезиолог. При стомашния ботокс не се изисква хоспитализация. Обикновено след това са достатъчни 1-2 часа наблюдение и после пациентът се прибира вкъщи.

 

Кога започва ефектът от поставянето на ботокс в стомаха?

Чувството на глад намалява в рамките на 2 до 3 дни след прилагането на Стомашен ботокс. Загубата на тегло започва да се проявява след втората седмица.

Как трябва да се храним след ботокс на стомаха?

След процедурата с ботокс трябва да се обърне особено внимание на храненето. Не трябва да се употребяват мазнини и въглехидрати, като например храни от типа “fast food”.

Максимална полза от процедурата с ботокс може да се извлече, ако адаптирате целия си живот към здравословна хранителна програма завинаги, доколкото е по силите Ви. Това е голямото предимство на Стомашния ботокс. Чрез него може да смените кардинално посоката на целия си живот и да не стигате до тежки здравословни увреждания от затлъстяване и наднормено тегло.

Как се чувства пациентът след Стомашен ботокс?

Пациентите, на които е приложен ботокс, огладняват по-трудно, засищат се с по-малки порции и се чувстват сити по-дълго време.

Колко килограма се отслабва със Стомашен ботокс?

Това е метод, който има за цел да свали 10-20 кг. за период от 3 до 6 месеца. Проучване показва, че една година след манипулацията над 70 % от пациентите са отслабнали. Средно всеки от тях е загубил 17% от наднорменото си телесно тегло. Количеството свалено тегло може да се различава при отделните хора в зависимост от възрастта, скоростта на метаболизма и честотата на двигателните упражнения при пациентите.

С ботокс човек може да се поддържа във форма доста дълго време. Въпреки това фактори като неглижиране на храната, консумирана през този период, заседнал начин на живот и липса на физическа активност могат съществено да нарушат процеса на отслабване.

В известен смисъл отговорът на въпроса колко килограма могат да се свалят, винаги зависи от самия човек, от неговите лични качества и дисциплина.

Може ли да бъде повторена процедурата при непостигане на желаните резултати?

Да, може. По преценка на Вашия гастроентеролог Стомашният ботокс може да бъде повторен след шест месеца три пъти подред.

Но стомашният ботокс не трябва да бъде средство за гонене на някакво въображаемо телесно съвършенство, наложено от списания и Интернет платформи. Ние препоръчваме той да не се повтаря при пациенти с нормална загуба на тегло и с урегулирани здравословни проблеми, като процесът на отслабване след това трябва да продължи чрез прилагане на адекватна диета и премерени физически натоварвания.

Сигурно ли е, че чрез стомашния ботокс може да оптимизираме теглото си завинаги? Нито един метод, включително ботоксът в стомаха, не дава категорична гаранция за намаляване на теглото и пълно излекуване от затлъстяването без целенасочени и съзнателни усилия. Не е правилно да се нарича ботоксът в стомаха чудодейно лечение, въпреки че има такива залитания в социалните мрежи и в медиите. Известно е, че стомашният ботокс намалява апетита и подпомага диетата. Въпреки това съществува и вероятност от неуспех при пациенти, които се хранят с високо съдържание на въглехидрати след процедурата с ботокс, не се движат и не спазват хранителен режим.

Необходими са добре планирани и упорити усилия след процедурата Стомашен ботокс, свързани с диета, хранителен режим и правилна двигателна активност, които да позволят на пациента да обърне целия си живот в правилната посока и да запази тази тенденция завинаги.

Има ли рискове за пациента при тази манипулация?

Ботоксът се използва в медицината от години и не е известно да е навредил, ако се прилага по правилния начин от специалист в специализирано заведение. Тъй като прилагането на ботокс в стомаха е стандартна ендоскопска процедура, в литературата не се съобщава за значителни увреждания от ботокс в стомаха.

Процедурата не се прилага само при хора, които имат мускулни заболявания и са алергични към ботокс.

Може ли стомашният ботокс да причини трайно увреждане на стомаха?

Доказано е, че ботоксът в стомаха изчезва напълно от организма в рамките на 4 до 6 месеца. Поради това няма възможност и не се наблюдава трайно увреждане.

Има ли опасност да се разнесе ботоксът в цялото ми тяло?

Също един от често задаваните въпроси е възможността ботоксът от стомаха да се разпространи из цялото тяло на пациента. Разбира се, този процес е бил анализиран многократно и са правени доста изследвания. След процедурата не е наблюдавано системно разпространение на ботокса.

Трябва да се подчертае, че Стомашният ботокс е процес, който блокира нервната проводимост в определена област, т. е. локално, само на мястото, където е приложен. Тъй като основната цел на процедурата е да потисне глада, т. е. да осигури усещане за ситост за по-дълъг период от време. Няма как ефектът да се разпространи и в други органи и системи на човешкото тяло.

Може ли Стомашен ботокс да се прилага при бременни и кърмачки?

Не са провеждани адекватни проучвания за прилагането на стомашен ботокс при бременни и кърмачки. Особено след раждането майките обикновено искат бързо да се отърват от натрупаните килограми по време на бременността. Поради тази причина има много майки, които са се насочили към ботокса в стомаха.

Въпреки това ние от Отделението по гастроентерология не препоръчваме използването на стомашен ботокс по време на бременност и кърмене.

Червата ми са лениви, ще имам ли подуване на корема след ботокса? Едно от притесненията, които пациентите изпитват след манипулацията, е подуването на корема. Това оплакване се среща при някои от подложилите се на манипулацията. Част от тях смятат, че имат лениви черва, които са станали още по-лениви след Стомашния ботокс, понеже такова е усещането им.

Всъщност не е възможно ботоксът да повлияе по какъвто и да е начин на движенията на червата и на нервните окончания. Това не е процедура, която може да доведе до допълнителна ленивост при движението на червата. Просто трябва да бъдете стриктни в подбора на храните, които използвате след манипулацията.

Все пак нека пак подчертаем, че след процедурата може да се приложи персонализирана програма за хранене, която може да Ви бъде направена от диетолог на ВИТА. С тази диетична програма е възможно да се премахне завинаги чревният мързел, ако сте склонни по природа към това.

Как може да си запазим час за консултация и преглед, за да разберем дали тази процедура е подходяща за нас?

В България Стомашен ботокс се поставя единствено в МБАЛ Вита. Манипулацията не се поема от Здравната каса.

Цената, която пациентът заплаща, е 1600 лева и в нея влиза:

  • Преглед от гастро-ентеролог преди самата манипулация.
  • Минимални лабораторни изследвания.
  • Гастроскопия.
  • Анестезия.
  • Всички необходими консумативи.

Ние, лекарите от Отделението по гастроентерология на ВИТА, сме на Ваше разположение всеки делничен ден, като може да се запишете чрез телефоните на Регистратура или през платформата superdoc.bg.

Сподели: