Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Диета увеличава риска от родови дефекти

Текст A

Ново изследване показва, че консумирането на нисковъглехидратна диета по време на бременност може да увеличи риска с 30% на някои болести на новороденото (дефекти на нервната тръба – NTD). Тъй като фолиевата киселина значително намалява риска от възникване на NTD, Агенцията по храни и лекарства (FDA) заявява, че всички зърнени храни трябва да бъдат обогатени със 140 μg фолиева киселина на 100 g продукт. Скоро след въвеждането на фортифицираните храни случаите на подобни дефекти рязко намалели.

Днес нисковъглехидратните диети набират все по-голяма популярност. Според скорошно проучване, това може да намали добрия ефект от фортифицираните храни. Ограничаването на въглехидратите често означава избягване на хляб, зърнени закуски и макарони, обогатени с фолиева киселина.

Учените от университета в Северна Каролина (UNC) в Chapel Hill предполагат, че "жените, които ограничават въглехидратите, могат да имат нисък статус на фолати и впоследствие може да са изложени на по-висок риск от бременност, която да завърши с NTD". Резултатите им са публикувани в сп. Birth Defects Research. За да докажат своята хипотеза, учените са използвали данни от Националното проучване за превенция на вродените дефекти, което продължава от 1998 до 2011 г. и включва 11 285 бременни жени от САЩ. След анализ, изследователите установяват, че приемът на фолиева киселина при жени на нисковъглехидратни диети е с над 50% по-нисък от този при другите жени. Също така е значително по-голяма вероятността бременността да завърши с NTD на плода. Рискът за това се увеличава с 30%. Изследователите споменават и калифорнийското проучване, в което се заключава, че "хранителното поведение на майката, включващо ограничен прием на храна през първия триместър, може да бъде свързано с повишен риск от NTD".

Все още има много да се проучва по темата и ще отнеме време, за да се изгради пълно разбиране на механизмите, които оказват влияние за повишаване на риска от NTD.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.