Двама хирурзи от ВМА с награди от „Лекар на годината 2022”

130
ГОДИНА: / БРОЙ:

Двама хирурзи от Военномедицинска академия (ВМА) бяха отличени на ежегодната церемония „Лекар на годината2022”, на която Български лекарски съюз награждава изявени спциалисти за принос в медицината.

На събитието, което се проведе на празника на българския лекар, присъства и началникът на ВМА генералмайор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, дмн, FACS.

Доц. д-р Ивелин Такоров, дм, началник на Първа клиника по коремна хирургия към ВМА София получи приз в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“.

Той е сред пионерите на лапароскопската чернодробно-панкреатична хирургия в България. Към специалните умения в професионалната му визитка фигурират всички области на коремната хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, интраоперативна ехография, високо обемна лапароскопска хирургия и чернодробна трансплантация.

Специализирал е в Канада, Германия, Франция, Италия, Гърция, Румъния.

Полк. проф. д-р Даниел Костов, дмн, началник на Катедра и Клиника по хирургия към ВМА Варна, бе награден в категорията “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.

Интересите му са в областта на жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия, както и в лапароскопската. Специализирал е в Италия, Испания, Германия, Румъния.

Тези награди са поредно признание за ВМА, която се утвърди като лидер в здравеопазването – не само заради иновативните техники за диагностика и лечение, но най-вече заради специалистите, които ги внедряват. Водена от стремежа си за непрестанно усъвършенстване и утвърждаването й като високотехнологична болница, със знаещи и добре подготвени кадри, Академията създаде редица школи, които са с национално значение и международно признание, а една от тези школи е именно в областта на хирургията, коментира генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, дмн, FACS.

 

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...