Иновативен кръвен тест може да помогне за ранно откриване на рак на гърдата

724
ГОДИНА: / БРОЙ:

Разработва се кръвен тест, който би могъл да установи наличието на рак на гърдата до 5 години преди появата на симптоми.

Според Световната здравна организация ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените в световен мащаб.

Наскоро, учени от Университета в Нотингам изразява мнение, че чрез кръвен тест може да се намерят специфични автоантитела, с чиято помощ лесно да се диагностицира рак на гърдата.

Екипът разработва панели от тумор-асоциирани антигени (ТАА), специфични за рака на гърдата. По този начин става възможно изследването на антитела в кръвта, които се образуват в отговор на наличието на въпросните антигени.

За изследването са събрани кръвни проби от 90 пациенти с рак на гърдата и 90 здрави лица.

Чрез специализирани скринигнови методи са изследвани автоантителата срещу 40 ТАА, които се свързват с ракови заболявания, както и 27 други ТАА, които досега не са били свързвани с такива.

Резултатите показват, че ракът на гърдата води до образуване на атоантитела срещу специфични ТАА, споделя Daniyah Alfattani, част от екипа на Университета в Нотингам.

Тя добавя, че чрез изследването на автоантитела са успели да установят рак на гърдата със задоволителна точност. Подобни кръвни тестове биха могли да помогнат на специалистите да поставят диагноза до 5 години преди появата на каквито и да било установими клинично симптоми.

Екипът е разработил общо три панела от ТАА, които позволяват скринирането на антитела срещу тях, като отбелязва, че броят ТАА, включени в панела, корелира със специфичността на изследването.

Подобни тестове се разработват за други онкологични заболявания като рак на белите дробове, панкреаса, дебелото черво и черния дроб.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...