IV Национално обучение по иновативно лечение на диабета

1034
ГОДИНА: / БРОЙ:

На 30 и 31 март 2019 г. от 10.00 ч. в хотел Банкя Палас ще се проведе IV Национално обучение по иновативно лечение на диабета и приложение на най-новите технологични постижения – т.нар. „изкуствен панкреас“.

За четвърти пореден път СНЦ „Култура без граници“ ще събере на едно място родители, деца и млади хора с диабет, използващи технологичните иновации в терапията на диабета. На срещата ще присъстват гости от Нова Зеландия, Русия и Франция, за да почерпят опит от провеждането на подобен род обучения, организирани от НПО.

Специален гост е Джъстин Уолкър – име с международно значение в приложението на затворените системи, както и проф. Ива Стоева – Национален консултант по детска ендокринология.

Събитието е двудневно в три модула – медицински, теоретичен и практически. Основнатата тема е „Превенция на късните усложнения при диабета“. Лекторите от медицинската част са утвърдени имена от различни специалности в медицината, свързани с диабета и неговите усложнения – проф. Константинова, проф. Литвиненко, проф. Петкова, доц Савова, гл. ас. д-р Велева, д-р Богданов и др. Акцентът е как да не допуснем усложненията да се появят.

Вторият ден е посветен на технологичната част, където напреднали пациенти във внедряването на затворените системи (AndroidAPS, LOOP и OpenAPS) ще обучават дибетната общност в правилното им използване и разчитането на данните от глюкозните сензори. За наша радост, част от лекторите през този ден ще са лидерите на #WeAreNotWaiting обществото в България – Росица Пандова, Радослав Радев и Румен Георгиев, Христина Димова, Десислава Филипова, Иво Иванов, Стефка Стефанова, Илияна Василева, Юлия Колева, Явор и Ваня Кузманови.

Отделно от лекционната и дискусионната част ще се проведе и work shop за инсталиране и поддръжка на технологиите. За децата са предвидени танцова анимация с хореограф Мадлен Захариева, както и работа за установяване на положителни нагласи с международния коуч Мануела Драганова.

Диабетът е световен проблем и засяга голям брой хора. В България заболелите са около 500 000, а неточността в данните произлиза от неустановените случаи на преддиабет. Тенденцията е към растеж на заболяването в световен мащаб. Изследванията сочат, че засегнатите в България са около 8.8% от населението, от които 10% са инсулинозависими – тип1.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...