Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Как лекуваме изгарянията в МБАЛ ВИТА - Интервю с пластичния хирург д-р Христо Христов

Текст A

Д-р Христо Христов – пластичен хирург, е част от екипа на Отделението по Пластична, възстановителна и естетична хирургия на МБАЛ Вита от февруари 2018-та година. Преди това в продължение на 10 години работи като хирург в МБАЛ ВМА - гр. Варна в Отделението по термична травма и пластична хирургия.
В периода 2005-2008 г. е хирург в Спешна хирургия на МБАЛ "Св. Анна" във Варна, а преди това е работил като хирург в МБАЛ Ботевград. Д-р Христов придобива специалност по Обща и коремна хирургия в МУ Варна, където специализира и Пластично-възстановителна хирургия. Има специализации в УМБАЛ „Александровска” и УМБАЛСМ „Пирогов”, гр. София.

1. Д-р Христов, какво накратко представлява изгарянето?
Изгарянето – combusti, е увреждане на кожата и на нейните структури. То е резултат от действието на различни физични или химични фактори като топлина, огън, електричество, химикали и радиация. Понякога изгарянето е съчетано и с общи реакции от страна на организма.
Изгарянията се групират в три степени. Първа степен включва изгаряния, които засягат само повърхностния слой на кожата (епидермиса). Втора степен, или дермалните изгаряния, са тези, при които увреждането засяга дермата, като при II-A степен имаме повърхностно засягане на този слой, а при II-B степен изгарянето е обхванало пълната дебелина на дермата. Когато изгарянето засяга структурите в още по-голяма дълбочина, говорим вече за трета степен изгаряне.

2. С какви методи във ВИТА лекувате раните от изгаряне?
Необходимостта от лечение зависи от тежестта на изгарянето. При епидермалните изгаряния, лечението е консервативно (не се налага операция). Изгарянията от втора степен се изразяват с образуването на различни по големина мехури, пълни с течност. Те се лекуват с превръзки, чието предназначение е да поглъщат раневия ексудат. Трета степен изгаряния се лекуват комбинирано – оперативно и с превръзки.
Според площта на засягане, изгарянията биват локални - в малки участъци или обширни – когато обхващат голяма зона от тялото. Големината на изгарянето се означава с проценти (%) и се изчислява според установени единни схеми. Значение има възрастта на засегнатия пациент, тъй като процентното съотношение глава-тяло-крайници при деца и възрастни е различно.

С оглед възможността от поява на усложнения и продължителното лечение, изгарянията от всеки тип трябва да се лекуват задължително в специализираните звена по изгаряния. Ние, в Отделението по пластична хирургия на ВИТА, много внимателно преценяваме вида, степента на изгарянето, възрастта и специфичните особености на раната, за да преценим начина на лечение. Изгарянето е често срещано увреждане, което в много случаи е подценено от пациента, а понякога и от лекари, даващи медицинска помощ в неспециализирани болници и отделения. Кожата е най-големият и сложен орган в човешкото тяло, който изпълнява много важни функции – осигурява преграда между вредните микроорганизми и неблагоприятните фактори на околната среда и човешкото тяло. Тя поддържа имунитета, регулира телесната температура и помага за запазването на постоянния състав на телесните течности. Кожата има сетивни и ред други важни функции. Когато имаме изгаряне, кожата нарушава своята цялост и не може да изпълнява функциите си. Ако процентът на изгарянето е висок, човешкото тяло не може да компенсира нарушените функции, настъпват болестни изменения във всички органи и системи и при неправилно лечение прогнозата е доста негативна. При неадекватно лечение дори при малките изгаряния, настъпват трайни последици от естетично и функционално естество. Лечението на термичната травма изисква комплексен интердисциплинарен подход и отлично подготвени специалисти, затова съветвам хората да се обръщат само към строго специализирани отделения и лекари, когато става дума за изгаряния.

3. Кога се налага консервативно и кога оперативно лечение?

На консервативно лечение подлежат повърхностните изгаряния (I и II степен), които се очаква да епителизират в срок от две-три седмици. Това лечение включва хидропроцедура и хирургично отстраняване на всички мъртви тъкани, като интервенцията се осъществява, разбира се, с упойка. На увреденото място се поставя препарат с локално действие, като често това са специализираните превръзки, които съдържат нанокристално сребро. Среброто е мощен антисептик и запазва раната от инфектиране до нейното заздравяване. След пълна епителизация се препоръчва хидратация на засегнатото място и предпазване от пряка слънчева светлина за срок от минимум шест месеца. На оперативно лечение подлежат дълбоките изгаряния (II и III степен). Под обща анестезия се извършва хирургическо отстраняване на мъртвите тъкани и покриване на раните със свободна кожна автотрансплантация с пълнослоен или разцепен дермален автотрансплантат. При ограничени изгаряния е възможно покриване на дефекта с локални тъкани. В следоперативния период се спазва строг хигиенно-диетичен режим, като максимално рано се започва рехабилитация.

4. Какви видове лечение на изгаряния се прилагат във ВИТА?

Дейностите на нашите лекари и медицински специалисти включват лечение на:

• Хирургично лечение на ограничени изгаряния.

• Консервативно и оперативно лечение на всички последствия от изгаряне - нормотрофични и хипертрофични белези, келоиди, контрактури.

• Хронични и труднозаздравяващи рани от травматичен и възпалителен произход.

• Реконструктивни интервенции при вродени и придобити състояния, включващи цялото разнообразие на реконструктивната хирургия: свободна и несвободна кожна автопластика, експандер-техники, синтетични кожни заместители-Интегра, както и комбинации от методите.

• Вродени и придобити кожно-мекотъканни дефекти.

5. А когато става дума за пластична хирургия?

В Отделението по пластична и възстановителна хурургия се извършват всички интервенции от сферата на естетичната хирургия:

• Липофилинг.

• Горна и долна блефаропластика, кантопексия.

• Естетична ринопластика.

• Ауриколопластика.

• Фейслифт и платизмопластика.

• Аугментационна мамопластика.

• Редукционна мамопластика.

• Мастопексия.

• Корекция на тубуларни и туберозни гърди.

• Гинекомастия.

• Абдоминопластика.

• Бедрен лифтинг.

• Контуриране чрез поставяне на импланти в различните области на тялото. Провежда се следдипломно обучение на лекари и специалисти по пластична хирургия от цялата страна с цел повишаване на квалификацията.

6. Къде могат да Ви намерят пациенти, които се нуждаят от Вашите консултации и прегледи?

На добре познатите ви телефони на ВИТА База 2, като за запазване на час може да се обадите на Регистратура или да се запишете през платформата superdoc.bg.

 


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.