Kардиометаболитните ползи за здравето от растителна диета

31
ГОДИНА: / БРОЙ:

Популярността на хранителните модели, базирани на растителна храна, продължават да се покачва и група от изследователи по храненето разкриват науката зад тази устойчива тенденция в доклад, озаглавен “Кардиометаболитни ползи от растителните диети”. Подобна диета е естествено нискокалорийна, съдържа малко наситени мазнини и холестерол, богата е на фибри и антиоксиданти.
Според резултатите от изследването този хранителен режим може да помогне за контролиране на теглото, нивата на кръвната захар и холестерола, за понижаване на кръвното налягане.

Учените анализират структурата на този хранителен модел:
Фибри: Фибрите допринасят за създаването на количество в диетата без да се добавят калории, което води до засищане и загуба на тегло. Освен това разтворимите фибри се свързват с жлъчни киселини в тънките черва, което спомага за намаляване на холестерола и стабилизиране на кръвната захар.
Съвет: Стремете се да приемате най-малко 35 g фибри дневно. 

Мазнини: В растенията има по-ниски нива на наситени мазнини и холестерол. Замяната на наситените мазнини с полиненаситени и мононенаситени мазнини може да повиши чувствителността към инсулин.
Съвет: Заменете месото и млечните продукти, маслата и преработените храни с високо съдържание на мазнини за по-малки количества растителни продукти, като няколко резена авокадо или шепа ядки и семена, които са богати на полиненаситени и мононенаситени мазнини. 

Растителни протеини: Растителните протеини намаляват концентрациите на кръвните липиди, намаляват риска от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания и могат да имат противовъзпалителни и противоракови ефекти. Бобовите растения (леща, боб и грах) са естествено богати на протеини и фибри.
Съвет: Опитайте да покриете листните зелени салати с леща, черен боб, едамаме или нахут.

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...