Карин дом разказва с фотоизложба 25-годишната история на една от първите граждански организации в България

332
ГОДИНА: / БРОЙ:

Събитието се организира с любезното домакинството на посланик Роб Диксън в подкрепа на новия терапевтичен център, който Карин дом строи във Варна.

Нов модерен терапевтичен комплекс за деца със специални потребности се строи във Варна от Карин дом. Изцяло предвиден и оборудван за прилагане на съвременни методи за терапия на деца, новият център ще бъде гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет. Неправителствената организация разчита на много доброволци и дарители не само във Варна, но и в цялата страна и чужбина.
В подкрепа на терапевтичния център, Карин дом организира дарителско събитие- фотографска изложба „25 години Посланици на доброто“. Инициативата събра приятели и съмишленици в резиденцията на посолството на Великобритания вечерта на 11 май. Срещата откриха британският посланик Н. Пр. Роб Диксън и изпълнителният директор на Карин дом – Борислава Черкезова.
За да разкаже през очите на хората, организацията представи фотографска изложба с кадри, направени в Карин дом, с децата, специалистите, по време на събития или по време на терапия, с родители и приятели. Изложбата показа 25 фотографии и разказа една 25 годишна история на реални хора, събития и детски съдби. Кадрите, включени в изложбата са уловени от фотографите: Гергана Енчева, Яна Пенева, Звезди Патаре, Нина Локмаджиева и Реджеб Шабанов, както и архивни кадри.
Изложените фотографии могат да бъдат поръчани. Повече информация, както и възможностите за дарение, можете да намерите на сайта на Карин дом: www.karindom.org и на страницата на проекта за строителство на нов терапевтичен център:https://building.karindom.org/.

С екипа на организацията, можете да се свържете на имейл: marketing@karindom.org.
С построяването на новия специализиран център, организацията продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, който основава Карин дом преди 25 години. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа. През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.
Това поставя и началото на Карин дом, нейната мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна. До момента организацията се помещава в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата. Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.
В дарителското събитие се включиха настоящи и бъдещи партньори на организацията, представители на бизнеса, неправителствения сектор и институциите, дипломати, официални лица, приятели и медии. Организацията разказа повече за своята работа, за успехите на децата със специални потребности и техните семейства. Координаторът на проекта за строителство на новия комплекс Веселина Василева разказа за предизвикателството да се строи в такъв мащаб модерен терапевтичен комплекс от една гражданска организация в България. Водещ на събитието беше чаровният Игор Дамянов. В събитието се включи и Даниел Пенев – журналист и автор на книгата „Първите 25 години на Карин дом“.

Целевите нужди и възможностите за дарения за завършването на терапевтичния комплекс можете да видите тук: https://building.karindom.org/.

Срещата се реализира по проект: „Дарителството като инструмент за подкрепа на значими каузи и изграждане на активно гражданско общество“, финансиран от Сдружение „Платформа АГОРА“.

Фотограф: Марина Банделюк – украинка

Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...