Конференция “Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”

158
ГОДИНА: / БРОЙ:

Конференцията “Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, която ще се проведе на 19 ноември 2022 г. в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90), град София. Над 15 млн. бебета се раждат всяка година преждевременно в цял свят, като в Европа броят им е около 500 000 годишно. В световен мащаб, недоносеността и свързаните с нея усложнения, са водещата причина за смъртност при деца под 5-годишна възраст. За много от оцелелите недоносени бебета, преждевременното раждане носи различни дълготрайни здравни последствия и увреждания, проблеми със зрението и слуха, обучителни затруднения.

Само през 2021 г. в България честотата на преждевременните раждания е била 12.22 на сто – над 1 на всеки 10 бебета се е родило с различна степен на недоносеност. Всяка година у нас се раждат повече от 6000 недоносени деца, които на практика представляват една най-голямите групи малки пациенти и се нуждаят не само от специализирани грижи и модерна апаратура, но и от специфично внимание и проследяване.

С мисъл за тях и семействата им, за подобряване на медицинските грижи и проследяването, както и за повишаване на информираността по темата сред специалистите и обществеността, по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември Фондация „Нашите недоносени деца“, съвместно с Българската асоциация по неонатология, организира конференция под мотото „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“. Конференцията е единствено по рода си събитие у нас, което се организира за втори пореден път и в него ще вземат участие голяма част от водещите медицински експерти и развитийни специалисти в България с опит в грижата за недоносените деца. Те ще засегнат теми, свързани с проследяването на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и детското развитие – от ранното детство до предучилищна и училищна възраст.

Тазгодишното събитие е с фокус късното проследяване на преждевременно родените деца, така че да се гарантира тяхното оптимално развитие и пълноценно израстване. България е една от малкото страни в света, в която няма национална програма за проследяване на развитието на недоносените бебета. През 2019 г., Фондация “Нашите недоносени деца” внесе в Министерство на здравеопазването Проект за национална програма за проследяване на преждевременно родени деца от 0 до 7 г., но към настоящия момент, потребностите от грижа за проследяването на оптималното детско развитие на недоносените бебета и малки деца, все още продължават да бъдат извън обсега на политическото внимание и ангажимент.

В Център за детско развитие “Малки чудеса” към Фондация “Нашите недоносени деца”, функционира програма без аналог в страната, която дава възможност за комплексно проследяване на развитието на преждевременно родени деца от 0 до 1 год. и е безплатна за семействата с нисък доход.

Наред с останалата си дейност, за 10-годишното си съществуване, Фондация “Нашите недоносени деца” отдава специално значение за отбелязването всяка година в България на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, със събития и инициативи, от които е част и тази конференция. Всички те са свързани с нашата основна мисия и цели – да подкрепяме недоносените бебета и техните семейства и да постигнем по-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители. Надяваме се работата ни и в тази насока да доведе до подобряване на така нужната за всички деца и родителите подкрепа за регламентиран достъп до комплексно проследяване на детското развитие. Конференцията е насочена към медицинските специалисти, специалисти по детско развитие, педагози или здравни специалисти, работещи с преждевременно родени деца и техните семейства, както и към всички родители и близки на недоносени бебета.

Пълната програма на събитието можете да бъде намерена тук.

Предвидена е възможност за гледане онлайн на всички лекции!

Достъпът до конференцията е безплатен след предварително записване в страницата на събитието.

За контакт: Моника Златанова

Ръководител организационно развитие и член на УС,

office@premature-bg.com тел. 0887 545 446

За Фондация „Нашите недоносени деца”

Фондация “Нашите недоносени деца” от 2012 г. подкрепя недоносените деца и техните семейства в България. Екипът на фондацията се застъпва за правото на всяко новородено, което се нуждае от болнично лечение, да получи качествена и съвременна медицинска грижа, фокусирана върху нуждите на семейството и тяхното право да бъдат до детето си. Отвъд болничния период, фондацията работи за правото на всяко дете да получи подкрепа, спрямо своите индивидуални нужди, която да гарантира неговото оптимално детско развитие.

Допълнителна информация – данни, статистика, проблеми на недоносените деца

  • Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната им система е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е много по-висока в сравнение с доносени.
  • Голяма част от преждевременно родените деца са застрашени от зрителни проблеми и в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основния рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 g и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.
  • Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 g, като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 g. Дължината е от 35 до 45 cm.
  • Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца.
  • При недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.
  • Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 g страдат от мозъчни нарушения (кръвоизливи), които в дългосрочен аспект могат да доведат до ДЦП (детска церебрална парализа), епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие, обучителни трудности.
  • Недоносените деца се нуждаят от проследяване от медицински специалисти и специалисти по ранно детско развитие от изписването си от болница до училищна възраст. България е една от малкото държави в Европа, в която няма работеща програма за проследяване здравето и развитието на недоносените деца.
Сподели:

Свързани статии

  • Няма свързани статии...