Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Консумация на картофи за превенция на хипертония

Текст A

Ново проучване, публикувано в списание Nutrients, проследява положителния ефект от повишения прием на калий чрез печени/сварени картофи върху артериалното налягане. В него са взели участие 30 хипертоници. Резултатите показват, че приема на печени или сварени картофи има голяма полза за редуциране на задържащия се натрий, дори по-голяма от тази на редица медикаменти. Включването на тази храна в ежедневния хранителен рацион на хипертоници води до значително подобрение на кръвното налягане. Освен това авторите отхвърлят вярването, че една порция пържени картофи води до повишен риск от развитие на хипертония. Според тях лимитирано количество от френските картофи не би могло да се отрази негативно върху кръвното налягане или функцията на кръвоносните съдове. Калият играе също толкова важна роля за кръвното налягане, както и натрият, споделят авторите. Известно е, че консумацията на един картоф е равна на 10% от нужната дневна доза калий на един възрастен. Участниците в проучването са били поставени на 16-дневна диета в 4 различни групи, спрямо дневния прием на калий. Ежедневно са провеждани изследвания на кръвното налягане, както и вземане на проба на урината и фецеса, което цели оценка на количеството изхвърлен и задържан от организма натрий и калий. Авторите обобщават, че въпреки многото ограничения в проучването като малък брой участници и кратък интервал на провеждане, благодарение на строгата диета и постоянното наблюдение на пациентите си са извлекли нужните изводи. След внимателно обработване на резултатите може да се каже, че печените или варени картофи спомагат за редуциране на кръвното налягане.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.